Hoe lang duurt het voordat afvalstoffen uit je lichaam zijn?
Je lichaam van binnen eens flink reinigen. Dat klinkt als iets wat iedereen een keer zou moeten doen. Ontgiften of detoxen is een gebruikte term voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen.
Ons hele leven lang is ons lichaam bezig met het verwerken van alles wat we eten, drinken en ademen. Veel van de stoffen die we binnenkrijgen, worden omgezet in bruikbare stoffen die ons helpen om gezond te blijven. Maar er komen ook stoffen binnen die een stuk minder bruikbaar zijn en soms zelfs giftig. Door teveel afvalstoffen kun je je lamlendig voelen.
Toch heeft het lichaam voor een interne reiniging geen hulp van buitenaf nodig. Bij de meesten halen hun eigen interne schoonmaakploegen de afvalstoffen uit het lichaam: het lymfesysteem, de lever en nieren. 24 uur per dag en 7 dagen per week. Ook (resten van) medicijnen en verontreinigende stoffen, zoals eventuele resten bestrijdings middel op groente of fruit, worden in de lever afgebroken. Daarna verlaten de stoffen het lichaam via de urine of ontlasting.
Dit zelfreinigend proces stopt niet, zolang er geen sprake is van een lever of nierziekte. Hoe minder toxische stoffen je consumeert, hoe minder afvalstoffen uit je lichaam gefilterd moeten worden.
Wel of niet ontgiften of detoxen? Wat brengt gezond eten niet? Zijn groene smoothies echt gezond? Wat is vasten? Wat is sportvasten? Wat is intermittent fasting? Wat gebeurt er als je alleen fruit eet? Wel of niet diëten? Hoe kan je snel lichaamsvet verbranden? Waarom is gezond eten zo moeilijk? Wat is de (bij)werking van een medicijn?