Wel of niet ontgiften of detoxen?

Wel of niet ontgiften of detoxen?

9 augustus 2021 0

Een frisse start voor je lichaam klinkt nuttig. Maar ga je je echt beter voelen door een detoxkuur? Er zijn allerlei gezondheids- en voedingshypes, waaronder de ‘detox’. Detox is een afkorting van detoxificatie, ook wel ontgifting of ontslakking genoemd. Door het detoxen zou je je weer fit en energiek voelen, de spijvertering een boost geven en gewicht verliezen. Ontgiften of detoxen is een veelgebruikte term vandaag de dag voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen.

Er zijn veel methoden die gebruikt worden om het lichaam te detoxen. Het lichaam heeft zelf een natuurlijk afvalverwerkingssysteem voor het opruimen van lichaamsvreemde en potentieel toxische stoffen. Dankzij het opruimmechanisme van het lichaam worden de meeste stoffen in onze voeding netjes opgeruimd en uitgescheiden. De meeste detoxmethoden zijn vrij onschadelijk, “maar blijf vooral altijd je gezonde boeren verstand gebruiken”, zegt Sensei Jacky. Vaak kan kortdurend detoxen geen kwaad, maar ontgiften of detoxen is niet nodig voor je lichaam.

Het zelfreinigend proces in het lichaam gaat 24 uur per dag door. Detoxmethoden hebben geen invloed op dit zelfreinigend proces. Hoeveel verontreinigende stoffen je binnenkrijgt, heb je deels zelf in de hand. Denk aan roken, onnodig medicijngebruik en alcohol. Voor de nieren is het beter om niet te veel zout (maximaal 6 gram per dag) te eten. Voor een goede werking van de nieren is het vooral noodzakelijk om voldoende water te drinken. Veel detox diëten laten de gebruiker tijdens de detox veel groente en wat fruit eten. Voor velen is dit iets wat zij normaal gesproken te weinig binnen krijgen.

Meer groente en fruit is dus zeker iets wat is aan te raden. Echter, hier heb je zeker geen detox dieet voor nodig! Een abrupte detox kuur volgen vraagt veel van het lichaam en heeft verschillende, soms vervelende, bijwerkingen. Wil je nu echt gezonder worden? Ga op zoek naar een oplossing voor de lange termijn. Zorg voor verandering van je leefstijl met gezonde, gebalanceerde voeding en combineer dit met voldoende beweging en niet met een detox van een paar daagjes. Je zult versteld staan hoeveel het menselijk lichaam daadwerkelijk zelf aankan zonder extra hulp van buitenaf.

Zijn groene smoothies echt gezond? Kun je te dik en tegelijk toch gezond zijn? Maakt eten na 20:00 uur je dik? Zijn koolhydraten dikmakers? Waarom val ik niet af? Met welke oefeningen kun je meer calorieën verbranden? Kan je vet verbranden zonder spiermassa te verliezen? Hoe kan je snel lichaamsvet verbranden? Kun je weinig eten en toch aankomen? Is het slecht om voor het slapen te eten? Wat gebeurt er als je alleen fruit eet? Zijn zoetstoffen onschuldig? Waar moet ik op letten bij gemalen of vloeibare voeding?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar