Wat is intermittent fasting?

Wat is intermittent fasting?

4 januari 2022 0

Is intermittent fasting (IF) of ‘periodiek vasten’ de zoveelste dieettrend of hét geheim voor succes? Intermitting fasten, ook wel onderbroken vasten, houdt in dat je periodes van wel en niet eten afwisselt. Bij intermittent fasting gaan we er vanuit dat ons verbrandingssysteem lui geworden is. Door te vasten willen we dat het lichaam overschakelt op de verbranding van lichamelijke reserves. Er zijn verschillende varianten. Uiteindelijk hebben ze allemaal ongeveer hetzelfde effect op het menselijk lichaam. De voordelen van intermittent fasting zouden onder andere zijn: vetverlies, een heldere geest, autofagie (afbreken en recyclen van oude en beschadigde cellen) en een verbeterde insulinegevoeligheid.

Intermittent fasting gaat uit van het eetpatroon van de oermens. De oermens had geen vaste eettijden, zij waren immers afhankelijk van de jacht en konden voedsel niet gekoeld opslaan. Tijden van honger en bewegen op een lege maag waren dan ook geen uitzondering. Het lichaam paste zich hier op aan.

De oermens was slank en fit zonder daar extra moeite voor te doen, in tegenstelling tot de moderne mens. Door drastische veranderingen van onze leefomgeving en leefwijze is er een evolutionaire mismatch ontstaan. Wanneer je langere tijd afwisselend vast is het belangrijk om goed in de gaten te houden dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt op de dagen of tijdstippen dat je eet.

Maar je hoeft niet persé door intermittent fasting af te vallen. Sterker nog: je kan er ook door aankomen als je in de eetperiode meer energie tot je neemt dan dat je over de dag verbrandt.

Heeft intermittent fasting ook nadelen?:

  • Gevoel van trek hebben;
  • Lastig te combineren met een sociale verplichtingen in de avond;
  • Hoofdpijn;
  • Tijdens het vasten niet zo fris uit je mond ruiken.

Wat is vasten? Wat is sportvasten? Wat zijn de oorzaken van suikerhoofdpijn? Zijn groene smoothies echt gezond? Zijn koolhydraten dikmakers? Genezen op eigen kracht, kan dat? Is overgewicht in Nederland een groeiend probleem? Hoe kan je snel lichaamsvet verbranden? Kan je vet verbranden zonder spiermassa te verliezen? Wat moet je weten over suiker? Wat zijn goede cardiosporten? Waar is appeldag goed voor? Crashdieet ja of nee? Wat brengt gezond eten niet?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar