Wat is een podotherapeut?

Wat is een podotherapeut?

5 januari 2022 0

Veel sporten stelt hoge eisen aan de belastbaarheid van het lichaam en dit kan blessures veroorzaken. Iedere sport heeft zijn ‘eigen’ bewegingen, schoeisel, attributen, ondergrond en regels. Om een sporter goed te kunnen begeleiden is kennis van de betreffende sport erg belangrijk. Sportpodotherapie is een specialisatie binnen het vakgebied podotherapie. Een sportpodotherapeut behandelt atleten van elk niveau, die klachten hebben van de onderste extremiteit van het bewegingsapparaat (van tenen tot onderrug) of klachten hebben die een relatie hebben met de onderste extremiteit. Ook geeft een sportpodotherapeut preventief advies aan sporters bij het uitoefenen van hun sport.

De sportpodotherapeut richt zich op de sporter en de omstandigheden waaronder gesport wordt. De primaire doelstelling van sportpodotherapie bestaat uit het verbeteren van de kwaliteit van sporten door de atleet. De sportpodotherapeut richt zich daarbinnen specifiek op het optimaal houden en het herstellen van de balans tussen belasting en belastbaarheid voor zover deze van invloed kunnen zijn op het ontstaan van sportblessures. Dit door het voorkomen, opheffen, verminderen en/of compenseren van problemen aan het bewegingsapparaat. Een sportpodotherapeut is inhoudelijk vooral gericht op het functioneel toepassen van (sport)podotherapeutische methoden en technieken bij sportgerelateerde problematiek.

Daarnaast wordt er een doeltreffende analyse gemaakt van de sporter en wordt de juiste therapie aan de conclusies van het sportmedisch onderzoek gekoppeld. Dit alles zorgt voor een doeltreffende, op herstel of op preventie gerichte behandeling, training of begeleiding. Een voet maakt onderdeel uit van een zogenaamde beweegketen. Een blokkade en/of storing in deze beweegketen kan elders problemen geven. Hoewel sporten goed is, kan het ook hoge belastingen hebben op het lichaam waardoor blessures kunnen ontstaan. De krachten die op je voeten ontstaan kunnen tot drie keer groter zijn dan je lichaamsgewicht, afhankelijk van de sport die je beoefent. Veel sporters hebben te maken met met (terugkerende) blessures, meestal te wijten aan een verkeerde voetstand of een verkeerd functioneren van de voeten. Een bezoek brengen aan de sportpodotherapeut is geschikt voor iedereen die graag beweegt. Bekijk hier onze pagina Je eigen voeten masseren.

Waarom zou je je voeten willen trainen? Doorgezakte voet of platvoet? Je voeten insmeren met magnesiumolie? Worden je voeten lui van steunzooltjes? Hoe sport ik verstandig met mijn voeten? Wat betekenen je voeten voor je? Waarom je vaker op blote voeten zou moeten lopen? Mijn grote teen groeit scheef! En nu? Waarom zijn hoge hakken schadelijk voor je voeten? Wat is een herstelcoach? Hoe kan ik mijn zelfherstellend vermogen bevorderen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar