Doorgezakte voet of platvoet?

Doorgezakte voet of platvoet?

8 maart 2023 0

Wat is het verschil tussen platvoeten en doorgezakte voeten? Een doorgezakte voet wordt vaak verward met een platvoet, maar dit is niet terecht. Een platvoet kantelt niet naar binnen. Een doorgezakte voet kantelt naar binnen tijdens het staan en lopen en kantelt verder naar binnen als je de voet meer belast.

Platvoeten zijn meestal aangeboren. De voet wordt plat genoemd omdat deze de van nature aanwezige ‘holte’ onder de voet mist, waardoor de voetboog en daarmee de voet volledig de grond raakt. Bij een gezonde(re) voet heb je nog ongeveer een vinger aan ruimte eronder.

Doorgezakte voeten lijken sterk op platvoeten. Ook hier mist ruimte onder de voet. En ook hier rust daardoor de voetboog helemaal op de grond. Doorgezakte voeten kunnen gedurende je leven ontstaan. Groot verschil met (aangeboren) platvoeten? Bij doorgezakte voeten kantelt de voet naar binnen, als je staat. En zelfs nog wat verder naar binnen wanneer je de voeten meer belast. Een platvoet kantelt niet naar binnen.

De Symptomen zijn dat een doorgezakte voet onder meer vermoeide voeten kan opleveren. En pijn in de heupen en/of de knieën. Een podotherapeut ziet binnen luttele tellen of jij misschien doorgezakte voeten hebt. Een op maat gemaakte correctiezool voor in je schoenen kan dan hulp bieden. De zool creëert als het ware wat jouw voet mist: wat meer van die broodnodige ruimte onder de voet. Met een beetje geluk haalt het de druk van je heupen en knieën, waardoor die weer kunnen herstellen.

Wat is een podotherapeut? Heb ik gezonde voeten? Wat kan ik doen om voetklachten te voorkomen? Waarom zijn hoge hakken schadelijk voor je voeten? Zeggen je voeten iets over je gezondheid? Wat zijn blotevoetenpaden? Wat te doen bij kramp in de benen, kuiten en voeten? Worden je voeten lui van steunzooltjes? Waarom zou je je voeten willen trainen? Waarom je vaker op blote voeten zou moeten lopen? Wat betekenen je voeten voor je? Mijn grote teen groeit scheef! En nu? Mijn voetzool doet pijn tijdens of na het sporten. Hoe kan dat? Wat is barefoot training? Wat zijn fivefingers barefoot shoes? Wat is een herstelcoach? Hoe kan ik mijn zelfherstellend vermogen bevorderen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar