Neemt het aantal geweldsincidenten in de GGZ toe?

Neemt het aantal geweldsincidenten in de GGZ toe?

8 maart 2023 0

De GGZ staat met de hoeveelheid seksuele intimidaties, bedreigingen, fysieke agressie en intimidatie binnen de top drie van sectoren met de meeste hoeveelheid agressie. De inmiddels vergeten groep patiënten. Hulpverleners in de GGZ (Geestelijke GezondheidsZorg) worden steeds vaker geconfronteerd met mentale als fysieke agressie. Ruim tachtig procent van de hulpverleners in de psychiatrie heeft de afgelopen vijf jaar verbaal én fysiek geweld meegemaakt.

Agressie komt veel voor in de zorg. Het type geweld dat het hoogst scoort, is schelden (97,96%), gevolgd door poging tot fysieke agressie (82,23%), gooien met voorwerpen of vloeistof (68,24%), slaan/stompen/schoppen (66,98%), duwen/trekken/vasthouden (62,26%) en spugen (52,20%).

Aangifte doen van dit geweld heeft alleen niet altijd zin. Want ondanks de ernst van sommige geweldsincidenten blijft vervolging door het Openbaar Ministerie vaak achterwege. Terwijl het vaak geen kleinigheid is waar medewerkers aangifte van doen. Het is dan heel frustrerend als het Openbaar Ministerie je zaak seponeert zonder het te onderzoeken.

Zorgprofessionals krijgen helaas te maken met agressie. In Den Haag ging het in 2021 gruwelijk mis: een doorgedraaide GGZ-patiënt doodde een beveiliger en verwondde een psychiater. In de praktijk heeft de patiënt (de zogeheten verwarde personen) klaarblijkelijk een vrijbrief om geweld te gebruiken tegen hulpbiedend personeel. Hulpverleners binnen de psychiatrie zijn simpelweg onvoldoende beschermd.

De Nederlandse Politie krijgen steeds meer te maken met dit soort onnodige situaties. Dit hoort helemaal niet bij hen thuis. Grootste foutieve bezuinigingen in de Geestelijke GezondheidsZorg zijn een bron van deze herhalende ellende. Steeds vaker Code E33 meldingen, te weten Overlast door verward of overspannen persoon. Dit is weer een klassiek voorbeeld van de chronische falende aanpak van de politiek. Hier hoef je totaal niet voor gestudeerd te hebben om te zien dat dit soort bezuiningen totaal verkeerd gaat uitpakken en zie de schrijnende praktijkvoorbeelden.

Wat is tbs en voor wie is tbs bedoeld? Werkt tbs (terbeschikkingstelling) met dwangverpleging? Is er verband tussen slecht slapen en agressie? Wat is straatagressie? Neem jij tijd om te ontladen? Wat is openlijke geweldpleging? Wat is een draaideur crimineel? Wat is orde, tucht en discipline?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar