Is er verband tussen slecht slapen en agressie?

Is er verband tussen slecht slapen en agressie?

8 maart 2023 0

Slaaptekort of een slechte slaapkwaliteit kunnen ons gedrag beïnvloeden. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: na een te korte nacht ineens uit je slof schieten. Slaap speelt een belangrijke rol in mentale gezondheid, waaronder emotieregulatie en zelfcontrole. Verstoring van slaap zou daarom kunnen bijdragen aan het verhogen van agressie.

Als de spanning te groot wordt, mensen slechter slapen, dan ligt agressief gedrag als copingmechanisme op de loer. Slaapgebrek bevordert agressie. Op lange termijn heeft slaaptekort vaak agressief gedrag tot gevolg.

Personen die eigenlijk open en vriendelijk zijn worden door hun slaapgebrek ineens prikkelbaar, agressief en onvriendelijk. Slaaptekort kan leiden tot slechte schoolprestaties, achteruitgang van de (psychische) gezondheid, agressief gedrag en een hoger risico op alcohol- en drugsmisbruik.

Kun je slaaptekort inhalen? Wat is coping? Waar komt agressief gedrag vandaan? Neem ik genoeg tijd om te ontladen? Wat is ergens mee moeten dealen? Wat betekent een kort lontje hebben? Wat is een mentale reset?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar