Mijn voetzool doet pijn tijdens of na het sporten. Hoe kan dat?

Mijn voetzool doet pijn tijdens of na het sporten. Hoe kan dat?

20 juni 2022 0

Bekijk hier onze ‘voeten-mindset’-pagina voetgezondheid en voetverzorging. Pijn aan de voetzool tijdens het sporten is een overbelastingsblessure die veel voorkomt bij sporters en kan verschillende oorzaken hebben. Eén van die oorzaken kan een irritatie van de peesplaat onder de voet zijn als gevolg van herhaaldelijk belasten. Dit wordt ook wel fasciitis plantaris genoemd. Meestal is er een stijf en zeurend gevoel na inspanning. Onder de voetzool bevindt zich een peesblad dat we de ‘fascia plantaris’ noemen. Het loopt van de onderzijde van het hielbeen (de calcaneus) naar het onderste gedeelte van de tenen. Het peesblad is bijzonder sterk en biedt ondersteuning aan de gehele voet.

Tijdens het lopen of wanneer met op de tegen gaat staan, wordt het peesblad met flink kracht op rek gebracht. Bij beginnende klachten kun je je voet het best rust geven. Loop vooral niet door de pijn heen. Twijfel je over de aard van jouw voetprobleem? Laat je dan altijd adviseren door een specialist. Echter, dat betekent niet dat je thuis zelf geen actie kunt ondernemen. In sommige gevallen past het doen van oefeningen en het trainen van de voet goed in het programma om de kwaal te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen. Bekijk hier onze pagina Je eigen voeten masseren

Doorgezakte voet of platvoet? Genezen op eigen kracht, kan dat? Waarom zou je je voeten willen trainen? Je voeten insmeren met magnesiumolie? Worden je voeten lui van steunzooltjes? Hoe sport ik verstandig met mijn voeten? Wat betekenen je voeten voor je? Waarom je vaker op blote voeten zou moeten lopen? Wat is een podotherapeut? Wat is voetreflexologie?