Is correcte lagersmering belangrijk?

Is correcte lagersmering belangrijk?

20 juni 2022 0

Correcte smering heeft de meest significante invloed op de levensduur van een lager, dus het is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat het correct wordt gedaan. Het is belangrijk het juiste smeermiddel te kiezen, het correct toe te passen en een smeerschema te hebben die geschikt is voor de toepassing. Een paar alledaagse dingen om op te letten:

  • Hoeveelheid smeermiddel: Te veel of te weinig smeermiddel kan nadelige gevolgen hebben voor de toepassing. Zorg ervoor dat de juiste hoeveelheid wordt aangebracht, zoals aangegeven door de fabrikant. Overtollig smeermiddel kan een toename van wrijving en druk veroorzaken, waardoor de temperatuur stijgt. Te weinig smeermiddel betekent dat de voordelen van het smeermiddel niet correct worden toegepast op de lagers.
  • Verkeerd smeermiddel: Zorg ervoor dat de juiste olie of het juiste vet wordt gebruikt, aangezien bepaalde toepassingen speciale smeermiddelen vereisen (druk, temperatuur, vochtigheid, enz.). Het is van essentieel belang hetzelfde vet of een compatibel vet te gebruiken en ze niet op het lager te mengen.
  • Vetdegradatie: Verharding, chemische afbraak door hoge temperaturen en andere degradaties kunnen optreden (d.w.z. olieafscheiding van een vetbasis).
  • Smeringsfrequentie: Zorg ervoor dat het lager altijd de juiste hoeveelheid smering heeft. Dit wordt gewoonlijk volgens een schema gedaan, veel bedrijven hanteren een periodieke smering, zoals één keer per maand, maar het zou “naar behoefte” moeten gebeuren. De degradatie van het smeermiddel, de temperatuur van de toepassing, de wrijving, enz. moeten allemaal worden gecontroleerd om te weten wanneer smeermiddel moet worden toegevoegd/vervangen.

De keuze van het juiste smeermiddel is een belangrijke stap in elke mechanische handeling. Wat is het verschil tussen olie, smeermiddel en vet? Wanneer moet ik mijn skeelerlagers smeren? Moet ik mijn lagers schoonmaken en smeren? Kun je de lagers van je skeelers smeren met WD-40? Wat is het nadeel van verschillende skeelerlagers door elkaar te gebruiken? Skeeleren op ruw wegdek, moet ik ergens rekening mee houden? Wat moet ik weten over de kwaliteit van skeeler lagers? Wat te doen tegen piepende en krakend lagers? Wat is blauw vet?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar