Waar is appeldag goed voor?

Waar is appeldag goed voor?

2 augustus 2023 0

Vijf tot zeven zure appels op één dag; je moet er zin in hebben. Toch zijn er veel diëtisten en voedingssites die een zogenaamde ‘appeldag’ aanraden.

Wij spreken hier vanuit onze eigen praktijkervaringen zonder te spreken over de achterliggende wetenschap, enige vormen van ontgiftingprocessen te willen gaan versterken of het lichaam optimaal klaar te maken voor vetverbranding. Wij hebben dit geprobeerd met mij zelve en een aantal leerlingen tijdens een droogtraintraject.

Let op! Appels bevatten vooral suiker, water, vezels en voedingsstoffen zoals antioxidanten en vitamine C. Deze voedingsstoffen vind je in de meeste soorten fruit. De voedingsstoffendichtheid van appels is dan weer relatief laag wanneer je het vergelijkt met bijvoorbeeld bessen. Met voedingsstoffendichtheid bedoelen we de hoeveelheid essentiële voedingsstoffen die het voedingsmiddel bevat in verhouding tot het aantal calorieën. Hoe hoger de voedingsstoffendichtheid hoe gunstiger.

In plaats van ontbijt en lunch eet je tussen 07.00 en 16.00 uur 5 tot 7 appels. Na 16.00 uur eet je nog wat heldere soep of bouillon als je behoefte hebt in wat zout. In de avond eet je een gewone maaltijd uit je persoonlijke voedingsplan.

Personen die diabetes hebben, last van migraine, een lage weerstand hebben of als je net hersteld bent van een (buik)griep, slaan de appeldag over. Ook hebben we meegemaakt dat de één er een stevige koppijn van krijgt en de ander niet. Mocht het niet lukken met welke appels dan ook, kies dan voor verse ananas of een combinatie maken van appel en ananas. Moeten het persé appels zijn? Nee, natuurlijk niet! Maar het klinkt lekker makkelijk en hip.

Conclusie: Zo nu en dan is periodiek vasten is helemaal prima voor je lijf. Het is een welkome afwisseling voor je lijf en kan je soms net ff die trigger geven met bijvoorbeeld droogtrainen. Er is nergens overtuigend bewijs dat “detoxen” – zoals met detox of ontgiftingskuren – zin hebben. Zorg sowieso voor verandering van je leefstijl met gezonde, gebalanceerde voeding en combineer dit met voldoende beweging en niet met een detox van een paar daagjes. Verwacht er sowieso niet teveel van. Zie het maar als het idee van een balansdag.

Het lichaam heeft zelf een natuurlijk afvalverwerkingssysteem voor het opruimen van lichaamsvreemde en potentieel toxische stoffen. Dankzij het opruimmechanisme van het lichaam worden de meeste stoffen in onze voeding netjes opgeruimd en uitgescheiden. Het zelfreinigend proces in het lichaam gaat 24 uur per dag door. Detoxmethoden hebben geen invloed op dit zelfreinigend proces. Hoeveel verontreinigende stoffen je binnenkrijgt, heb je deels zelf in de hand.

Appels zitten vol met vezels, waardoor je sneller verzadigd bent. Onze ervaring is dat ze op een gegeven moment letterlijk je neus uit komen. Vergeet ook niet andere essentiële voedingsstoffen die je nodig hebt op die bewuste appeldag. Appels bevatting geen vetten, eiwitten of voldoende vezels voor de hele dag. Dus zorg voor minstens een voedingsrijk avondmaal, anders val je om.

De meeste detoxmethoden zijn vrij onschadelijk, “maar blijf vooral altijd je gezonde boeren verstand gebruiken”, zeggen wij. Je zult versteld staan hoeveel het menselijk lichaam daadwerkelijk zelf aankan zonder extra hulp van buitenaf.

Wel of niet ontgiften of detoxen? Wat is droogtrainen? Wat is intermittent fasting? Zijn groene smoothies echt gezond? Is appelsap gezond? Wat betekent door zure appel heen bijten? Wat als je meer calorieën verbrand dan je eet en je valt niet af? Waarom is gezond eten zo moeilijk? Wat brengt gezond eten niet? Wat is astronautenvoeding? Welk fruit bevordert de stoelgang?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar