Wat is astronautenvoeding?

Wat is astronautenvoeding?

27 juli 2023 0

Astronautenvoeding is voedsel dat speciaal is ontworpen voor astronauten die in de ruimte reizen. Het is een soort voedsel dat lange tijd kan worden bewaard en dat gemakkelijk te verwerken is in kleine porties. Het voedsel is ontworpen om alle voedingsstoffen te leveren die astronauten nodig hebben om gezond te blijven tijdens hun reis. Astronautenvoeding bestaat meestal uit voedsel dat is verpakt in blikjes, pakketten of zakken. Het voedsel is meestal kant-en-klaar, wat betekent dat het al is klaargemaakt en klaar is om te eten. Astronautenvoeding is ook licht, wat betekent dat het gemakkelijk te vervoeren is. Het voedsel is ook ontworpen om te worden gegeten in een microgravitatie-omgeving, waar de zwaartekracht veel lager is dan op aarde.

Astronautenvoeding (of astronautenvoer) is voor velen een alternatieve term voor medische voeding. Hoewel deze twee termen dus veel door elkaar worden gebruikt, is het niet helemaal hetzelfde. In de basis is het idee gelijkwaardig. Zowel astronautenvoeding als medische voeding zijn zeer voedzaam in kleine hoeveelheden.

Onder astronautenvoeding verstaat men maaltijdvervangers (doorgaans vloeibaar), die alle voedingsstoffen, calorieën, vitaminen en mineralen bevatten die het menselijk lichaam dagelijks nodig heeft. Dankzij de hoge nutriëntendichtheid kan dit voedsel zelfs in kleine hoeveelheden complete maaltijden vervangen.

Met andere woorden; er zitten meer voedingsstoffen in per 100 gram of 100 ml dan het gemiddelde ‘normale’ voedsel. Ook bevatten beide soorten voeding veel calorieën.

Astronautenvoedsel wordt zorgvuldig verpakt zodat stukjes voedsel niet door de cabine in de ruimte gaan rondzweven. Rondzwevend los voedsel kan namelijk het vaartuig aantasten. Daarnaast is het eten dermate bewerkt (gevriesdroogd, voorgekookt of gedehydreerd) dat het makkelijk en veilig te eten is. Het moet namelijk niet zo zijn dat eten in de mond gaat zweven door de zwaartekracht en kan leiden tot een hoestbui of, in het ergste geval, kan zorgen voor verstikking.

Waar moet ik op letten bij gemalen of vloeibare voeding? Wat is functioneel eten? Van welke voeding krijg je energie? Wat brengt gezond eten niet? Wat is verrijkte voeding? Wat is een gevarieerd voedingspatroon? Wanneer sla je door met gezond eten? Wat is overeten? Waarom is gezond eten zo moeilijk?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar