Maakt meer blauw op straat veiliger?
Leidt de investering in meer ‘blauw op straat’ en dus een beter zichtbare politie tot een veiliger gevoel? Bijna iedereen weet inmiddels wel wat er bedoeld wordt met de kreet ‘er moet meer blauw op straat komen’. Meer wijkagenten en politiesurveillance. Dit roepen om ‘meer blauw op straat’ is al decennia lang de mantra van alle politieke partijen in Nederland. Het mantra ‘Meer blauw op straat’ werd de laatste drie decennia vooral meer lichtblauw op straat.
Dat de Nederlandse politie kampt met schreeuwende personeelstekorten is geen geheim. Ook zijn er bij de recherche te weinig man en vrouwkrachten om strafbare feiten op te lossen. Ook dat is geen geheim. Dat de schreeuwende personeelstekorten alleen maar erger wordt, is wederom geen geheim.
Wat overigens ook geen geheim is, is dat meer agenten op straat niet per se leidt tot meer veiligheid en minder criminaliteit, blijkt uit onderzoek. Het echte ‘boeven vangen’ is vooral werk voor de recherche, niet voor de agenten op straat.
Heeft onze politie nog wel grip op problemen? Heeft de politie een voorbeeldfunctie? Wat is Politiegeweld? Mag de Politie mag geweld gebruiken? Is er sprake van toename in politiegeweld? Dreigen hooligans beter te worden met vechten dan politie? Wat wordt er bedoeld met de hogeschool van de criminaliteit? Wat betekent meer lichtblauw op straat? Waarom zijn BOA’s vaker het mikpunt van agressie? Hoeveel boa’s zijn er nodig voor één staandehouding? Wie handhaaft de handhaving?