Hoeveel uur slaap heb ik nodig?
Slaap is op elke leeftijd onwijs belangrijk voor je fysieke én mentale gezondheid. We slapen gemiddeld een derde van ons leven. Hoeveel uur slaap iemand per nacht nodig heeft om goed te kunnen functioneren, verschilt per persoon. Maar hoeveel slaap heb je nou eigenlijk nodig? Daar is helaas geen magisch antwoord op, het is maatwerk en verschilt per persoon.
Een goede nachtrust is voorwaarde voor een gezond leven. Je lichaam heeft tenslotte tijd nodig om te rusten en alle systemen te herstellen. Daarmee voorkom je kwaaltjes. De een kan toe met 4 uurtjes slaap, en de ander heeft wel 10 uur nodig. Je moet zodanig goed slapen, dat je overdag adequaat kunt functioneren. Een belangrijke richtlijn is of je je uitgerust voelt wanneer je ’s ochtends wakker wordt.
Richtlijnen voor slaapduur:
- 1 tot 2 jaar:11-14 uur
- 3 tot 5 jaar: 10-13 uur
- 6 tot 13 jaar: 9-11 uur
- 14 tot 17 jaar: 8-10 uur
- 18 tot 25 jaar: 7-9 uur
- 26 tot 40 jaar: 7-9 uur
- 41 tot 65 jaar: 7-9 uur
- vanaf 65 jaar: 7-8 uur
Zodra we ziek zijn, neemt de slaapbehoefte vaak enorm toe. Dat is een teken dat ons lichaam extra tijd wil doorbrengen in de herstel- en repareermodus. Ook in de winter hebben de meesten van ons wat meer behoefte aan slaap. Dat is te danken aan het weinige daglicht waardoor de productie van het slaaphormoon melatonine toeneemt. In de zomer zien we het omgekeerde, dan kunnen we vaak met ietsje minder slaap toe. Maar het gaat niet om dramatische effecten zoals bij de mensen die aan 4 uur per nacht genoeg hebben.
Ook kun je je emotioneel niet goed voelen. Slecht slapen heeft invloed op depressies en zorgt voor een algehele slecht gevoel. Tot slot ziet je huid er grauw en ouder uit en kun je door slaaptekort veel gewicht aankomen. Door te weinig slapen maak je namelijk het hormoon Ghreline (in de volksmond ook het hongerhormoon) aan, waardoor je trek krijgt. Omdat je overdag minder energie hebt, zul je door de trek meer eten en minder bewegen.
Je kunt ongeveer 24 uur zonder slaap. Hierna denk je langzamer, wordt je geheugen onbetrouwbaar en je beoordelingsvermogen slechter. Probeer dit dan ook te voorkomen. Zet goed slapen bovenaan onze lijst met goede gewoonten, goede slaap heeft namelijk impact op je mentale en fysieke welzijn.
Waarom krijgen we inkakker na eten? Waarom is een goed herstel na het sporten belangrijk? Kun je slaaptekort inhalen? Zijn meditatie en slaap hetzelfde? Helpt sporten je beter slapen? Waarom sta ik altijd moe op? Kun je hoofdpijn krijgen van teveel slapen? Hoe kan ik mijn zelfherstellend vermogen bevorderen? Wat is een herstelcoach? Je spierherstel versnellen? Hoeveel eiwitten heb ik nodig voor spieropbouw? Even je rust pakken! Wat is dat? Waarom is rust nemen belangrijk? Wat betekent een mentaal breekpunt? Los ik oververmoeidheid op met slapen? Is er verband tussen slecht slapen en agressie? Hoe kan ik vermoeidheid tijdens het trainen verminderen?