Wat betekent een mentaal breekpunt?

Wat betekent een mentaal breekpunt?

25 december 2023 0

Mentaal welbevinden is de mate waarin je je goed in je vel voelt, de mate waarin je je gelukkig voelt. Een omgekeerde situatie is vaak een breekpunt in iemands leven. Je kunt niet meer op dezelfde voet verder en er moet structureel iets veranderen.

Mentale uitputting betekent psychisch dat je stressniveau een breekpunt heeft bereikt. Een slechte balans tussen inspanning en ontspanning. Jouw geest zit er doorheen, jouw mentale afvoerput raakt steeds meer verstopt, je trekt het niet meer. Je voelt je niet meer opgewassen tegen de situatie en je bent even niet meer bestand tegen het leven. Het duidt dus op jouw geestelijke toestand.

Door zulke psychische klachten heb je minder plezier in het leven. Wanneer je overal met je ziel onder je arm loopt, zie je vooral wat je wilt zien. Psychische klachten ontstaan vaak als er meer problemen zijn of heftigere dingen gebeuren dan je aankunt. De balans hiertussen is tijdelijk niet goed.

Mentale oververmoeidheid wordt gekenmerkt door andere symptomen dan fysieke vermoeidheid. Zo hebben mensen die geestelijk uitgeput zijn volgens de Hersenstichting vaak moeite zich te concentreren en zijn ze sneller afgeleid. Ook hebben ze een korter lontje en moeite om belangrijke beslissingen te nemen.

Aan een ieder die zich in zo’n situatie bevindt: zet je schroom opzij en vraag hulp!

In de (top)sportwereld is steeds meer aandacht voor de mentale gezondheid van sporters. Door prestatiedruk komen stress en mentale breekpunt klachten veelvuldig voor bij topsporters. Het was al bekend dat perfectionisme bij sporters een risicofactor is voor mentale klachten. Zo kan een sporter te maken krijgen met lichamelijke of emotionele uitputting, geen vertrouwen meer hebben in de eigen prestatie en minder gevoel van verbondenheid met de sport te voelen. Motivatieproblemen, minder presteren en een minder stabiele mentale gezondheid horen zijn ook bekende mentale klachten bij sporters. Met name sporters die geloven dat de omgeving verwacht perfect te zijn, lopen meer risico op een mentale klachten. Voor coaches zijn dit belangrijke bevindingen om rekening mee te houden.

Waarom is hulp vragen zo moeilijk? Waarom schamen we ons om te huilen? Wat is een mentale reset? Als je denkt dat je niet verder meer kunt, kan je dan ook echt niet meer verder? Wat is de sickener? Wat te doen met de opgekropte frustraties? Wat betekent een kort lontje hebben? Wat betekent dat je lichaam in de overlevingsstand staat? Neem jij tijd om te ontladen? Wat is stress? Gaan mannen en vrouwen anders om met stress? Wat is burn-out? Hoe herken je het en wat kun je doen? Helpt sporten tegen stress? Is hoogsensitief zijn een diagnose? Wat is heimwee? Heb ik gebrek aan weerbaarheid? Welke risico’s loop ik als ik aan topsport doe? Wat is de invloed van ouders op jeugdige topsporters? Is plezier in sporten belangrijk? Is er relatie tussen stress en blessures? Waarom helpt het niet om tegen iemand te zeggen ‘doe eens rustig!’? Wat is een executiepeloton?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar