Is plezier in sporten belangrijk?

Is plezier in sporten belangrijk?

28 augustus 2023 0

Ja, geen enkele twijfel mogelijk, plezier in de sport is erg belangrijk. Onderschat nooit, maar dan ook nooit hoe belangrijk het is om plezier te maken. Daar begint het. Jongeren vinden een goede sfeer in het team en bij de sportclub belangrijk voor het plezier in hun sport.

Elke week sporten ruim twee miljoen kinderen met veel plezier, op school op de sportvereniging. Gewoon omdat ze het leuk vinden om samen te sporten, plezier te ervaren aan een spannende wedstrijd of het gevoel krijgen dat ze iets kunnen. Plezier hebben in je sport betekent dat je het leuk vindt om te doen, dat je er lol in hebt, dat je graag traint, dat je het leuk vindt om beter te worden in je sport, dat je het leuk vindt om nieuwe dingen te leren, mooie acties uit te proberen, je grenzen te verleggen.

Trainers en coaches hebben ook veel invloed op het sportplezier volgens de jongeren. Maar de jongeren verwachten niet allemaal hetzelfde van hen. Voor de één kan de coach niet streng en doelgericht genoeg zijn, terwijl het voor de ander juist belangrijk is dat de coach ziet dat je je best doet en dat ook zegt. Het is daarom van belang dat trainers en coaches inspelen op de behoefte van verschillende jongeren in de groep. Een goede trainer heeft volgens de jongeren verstand van de sport, brengt afwisseling in zijn de trainingen, geeft opbouwende feedback die is aangepast op de persoon, behandelt iedereen gelijkwaardig en zorgt voor een goede (team)sfeer. De jongeren vinden dat de trainers en coaches vooral ook niet te oud moeten zijn. Dan kunnen zij zich namelijk beter inleven in het team en zijn zij tenminste op de hoogte van de laatste (spel)technieken en spelregels.

En als je geen plezier meer hebt, weten we allemaal ook uit eigen ervaring(en), dat de kans heel groot is dat je ermee ophoudt. Zo laat onderzoek consistent zien dat gebrek aan plezier de belangrijkste reden is voor uitval van (jeugd)sporters. Maar ook voor het leveren van prestaties is plezier van groot belang. Waarom zou je tijd, moeite en energie willen steken in een activiteit die je niet echt leuk vindt? En als je niet traint en oefent, wordt je ook niet beter, en kun je goede prestaties (op langere termijn) vergeten.

Ouders spelen ook een cruciale rol in het sportplezier van jongeren. Alle jongeren zeggen schreeuwende ouders langs de lijn vervelend te vinden. Aanmoedigen en applaudisseren is geen probleem. Maar aanwijzingen over het veld roepen (die vaak ook niet kloppen) vinden zij gênant en demotiverend.

Kinderen leren door bewegen en sporten samenwerken, omgaan met tegenslagen en wordt
hun weerbaarheid hoger. Maar één van de belangrijkste items is dat ze lol krijgen in het bewegen. Bij het kiezen van een (sport)activiteit is het belangrijkste dat je het leuk vindt. Er zijn zo veel verschillende manieren van bewegen, dat er altijd wel iets is wat bij je past, of dat nu stevig wandelen is, reality based self defense training, skeeleren, mountainbiking, badminton of een bootcamp.

Wat is een beweegmakelaar? Wat is de invloed van ouders op jeugdige topsporters? Is er relatie tussen stress en blessures? Wat vertelt lichaamstaal? Wat is prestatiedruk? Hoe belangrijk is winnen? Welke risico’s loop ik als ik aan topsport doe? Waarom ben ik niet meer gemotiveerd? Wat is sociale druk? Wat is drukverslaafd zijn? Wat is Centrum Veilige Sport Nederland? Hoe maak je een kampioen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar