Hoe belangrijk is winnen?
Winnen, verliezen, leren, meedoen is belangrijker dan winnen of de focus leggen op sportplezier. Dat is en blijft een hete aardappel in menig discussie hierover. Of het nu gaat over sport, werk of sociaal. Voor de ene persoon, trainer of coach is winnen een absolute must en pure noodzaak voor groei tegen elke prijs. Voor de ander ligt de focus op de aanmoediging op het proces en niet op het resultaat, maar meer op het hebben van sportplezier.
Kijk maar eens bij toernooien of wedstrijden waar ouders en soms trainers of coaches schuimbekkend en schreeuwend langs de lijn staan. Je kunt het ook in een vraagstelling formuleren. Waar gaat het sporten nu eigenlijk om? Is het belangrijkste doel van sport winnen? Hoe je het oo went of keert, na iedere wedstrijd zijn er winnaars en verliezers.
Zonder te zeggen of iets goed of fout is, in onze training en coachingsperceptie van de realiteit staat sportplezier met een persoonlijke ontwikkeling voorop. Samen realistische doelen behalen en je vertrouwde grenzen verleggen, daar wordt je sterk van. Het niveau is niet belangrijk, je instelling wel.
Hoe maak je een kampioen? Wat is een jurysport? Wanneer ben je eigenlijk een topsporter? Wat is de invloed van ouders op jeugdige topsporters? Wat is faalangst? Wat is competitieve angst? Wat is ergens mee moeten dealen? Wat is coping? Is vallen is ook een sport? Wat zijn de voordelen van tegenslag? Voor jezelf opkomen. Hoe doe je dat? Kan het stoïcisme helpen voor een ultieme mindset?