Wat is een jurysport?

Wat is een jurysport?

10 september 2023 0

De Oude Grieken vonden ooit de Olympische Spelen uit om de snelste en de sterkste te kunnen eren.

Er bestaat in de sport een verschil tussen sporten waarbij een jury een doorslaggevende stem heeft en sporten die beslist worden op basis van goed objectiveerbare maten als afstand, tijd, eerst aankomende e.d. Bij jurysporten probeert men iets te subjectiefs uit te drukken in cijfers aan de hand van vooraf vastgestelde criteria. Juryleden berekenen het cijfer en motiveren dat. En ondanks het feit dat zo’n jury natuurlijk onafhankelijk moet zijn, zie je toch bepaalde gevoeligheden zitten in subjectiviteit, onnauwkeurigheid of bevoordeling. Een jurylid maakt steeds de afweging wat zij ziet en haar interpretatie van de criteria.

Kickboksen is bijvoorbeeld een jurysport, net als vele andere vechtsporten. Indien er géén voortijdige beslissing is zal de jury een oordeel moeten vellen en dat kan soms verrassend zijn, zeker als men enige emotionele betrokkenheid heeft bij een vechter of als hij/zij net jouw favoriete vechter is.

Waar er een jury aan te pas komt, zal altijd een discussie blijven. Natuurlijk kan de jury er wel eens naast zitten. Het blijft immers mensenwerk. Zo lang jureren mensenwerk blijft zullen er fouten gemaakt worden. Het belangrijkste is dat de jury integer is. Onbevooroordeeld en zonder aanzien des persoons. Soms is het net roulette en verbaas je je als je de scores naderhand ziet. Een dubbeltje op zijn kant kan immers naar links of naar rechts vallen. Het gaat niet om hoeveel damage de ene sporter is aangedaan ten aanzien van de ander. Linksom of rechtsom gaat het netto in de praktijk om puntjes tikken, wel of geen damage, wel of niet mooi. Net als in vele andere sporten geldt: Een punt is een punt.

De scores van de verschillende juryleden lopen niet voor niets uit elkaar. Het opent de deur voor gesjoemel. Andere jurysporten zijn bijvoorbeeld dressuur bij paarden, schoonspringen, turnen, schoonzwemmen, trampolinespringen, ritmische gymnastiek en kunstrijden op de schaats. Allemaal sporten waarbij de prestatie zich niet zuiver objectief laat bepalen en er is steeds sprake van een esthetische component. De geschiedenis van kunstschaatsen staat bol van de incidenten met juryleden.

Sinds de opkomst van de videoscheidsrechter kan een (betwiste) beslissing – na overleg, al dan niet op verzoek van de scheidsrechter zelf – worden uitgesteld of worden herroepen door de (hoofd)scheidsrechter.

Wat is onsportief gedrag? Wat betekent last man standing? Wat is VON? Hoe belangrijk is winnen? Wat is Keurmerk Vechtsportautoriteit? Wat zijn dopingovertredingen? Wat is de invloed van ouders op jeugdige topsporters? Wanneer ben je eigenlijk een topsporter? Wat doet de Dopingautoriteit? Wat wordt bedoeld met fairness? Wat zijn de regels van MMA? Is er verschil tussen een instinct-vechter en een combinatie-vechter? Wat is een Brazilian Tap? Wat betekent Schwalbe? Wat wordt bedoeld met fairness? Wat is Centrum Veilige Sport Nederland? Hoe maak je een kampioen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar