Wat wordt bedoeld met fairness?

Wat wordt bedoeld met fairness?

16 november 2022 0

Fairness (lees: rechtvaardigheid) is een sociaal en geen statistisch concept. Mensen hebben een sterk ontwikkeld gevoel voor wat fair is en wat niet. Mensen vergelijken zichzelf met anderen en hechten er belang aan dat iedereen op dezelfde manier wordt behandeld. Als we zaken unfair vinden reageren we daarop met heftige emoties van teleurstelling, boosheid of verontwaardiging.

Vooral als ze het gevoel hebben dat ze negatiever worden behandeld dan anderen, gaan ze in weerstand, ontstaan negatieve emoties als vijandigheid en wordt hun zelfvertrouwen ondermijnd. Het gevoel voor fairness speelt individueel, maatschappelijk en in organisaties een belangrijke rol. Ze vormt als het ware de olie in de motor van het samenleven. Maar over wat fair is en wat niet verschillen de meningen vaak drastisch.

Wat is onsportief gedrag? Wat is een trainingsacteur? Wat is een Brazilian Tap? Wat is sportpsychologie? Wat is het beginsel van fair play? Wat betekent je bent zo goed als je laatste wapenfeit? Wat is onsportief gedrag? Ik voel me onveilig. En nu? Wat betekent Schwalbe? Wat doet verbaal geweld? Wat vertelt lichaamstaal? Is geweld een taal? Wat is de invloed van ouders op jeugdige topsporters? Wat is een jurysport? Wat is Centrum Veilige Sport Nederland?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar