Wat doen ze in de Pompekliniek?

Wat doen ze in de Pompekliniek?

8 september 2023 0

De Pompekliniek valt onder de Pompestichting, wat een particuliere stichting is voor forensische psychiatrie. De Pompekliniek is één van de elf tbs-klinieken in Nederland. Er verblijven rond de 250 mannelijke patiënten. De kliniek kwam de afgelopen tijd geregeld in het nieuws, nadat meerdere patiënten waren ontsnapt.

De Pompestichting is een particuliere instelling voor forensische psychiatrie in Nijmegen. De instelling is vernoemd naar de jurist Willem Pompe (1893-1968) en opende in 1966 haar deuren.

In 2005 kwam de Pompestichting in het nieuws door plaatsing van een kunstwerk bij de ingang. Het kunstwerk stelt een scorebord voor, waarop het aantal Uit en Thuis patiënten staan. Het aantal dat op het bord staat aangegeven is niet het werkelijke aantal, maar geeft grofweg de verhouding aan en heeft met name de doelstelling om een maatschappelijke discussie teweeg te brengen over het tbs-systeem.

De afgelopen jaren worden deze instanties in de media neergezet als gezellige hostels voor supermarktdieven door de vele gemakkelijke ontsnappingen.

Wat doen ze in het Pieter Baan Centrum? Werkt tbs (terbeschikkingstelling) met dwangverpleging? Wat is tbs en voor wie is tbs bedoeld? Neemt het aantal geweldsincidenten in de GGZ toe? Wie is belast met de handhaving van de openbare orde? Neemt het geweld toe op straat? Wat is orde, tucht en discipline?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar