Wat doen ze in het Pieter Baan Centrum?

Wat doen ze in het Pieter Baan Centrum?

20 februari 2023 0

Het Pieter Baan Centrum (PBC) is een huis van bewaring met als bijzondere opdracht het onderzoeken van personen die worden verdacht van een ernstig misdrijf. Het PBC is een onderdeel van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP).

Het PBC is de psychiatrische observatiekliniek van het NIFP. In het PBC worden verdachten van ernstige delicten gedurende zes weken onderzocht door gedragsdeskundigen. Het PBC is geen tbs-kliniek.

Het PBC adviseert ook over mensen die in een tbs-inrichting verblijven. Het gaat dan om de vraag of dit verblijf verlengd moet worden. Ook adviseert het PBC over behandeltrajecten voor mensen in een tbs-inrichting.

Pieter Aart Hendrik Baan (Magelang, 22 oktober 1912 – Utrecht, 18 juli 1975) was een Nederlands forensisch psychiater en gevangenisdirecteur gespecialiseerd in het gedrag van criminelen. Hij was tevens de eerste geneesheer-directeur vanaf 1949 van de door hem opgerichte Psychiatrische Observatie Kliniek (POK) van het Ministerie van Justitie te Utrecht. Hij ging uit van de behandelbaarheid van criminelen, waardoor een herhaling van crimineel gedrag kan worden voorkomen. Daarnaast dienden ze een vriendelijke, menselijke behandeling te krijgen.

Wat is tbs en voor wie is tbs bedoeld? Werkt tbs (terbeschikkingstelling) met dwangverpleging? Welke soorten geweld bestaan er? Wat is een VOG? Wat is een uittreksel justitiële documentatie? Wat is een geweldsuitbarsting? Kun je leren om met agressie en geweld om te gaan en dit te voorkomen? Wat is wederspannigheid? Wat te doen met de opgekropte frustraties? Wat is orde, tucht en discipline? Wat doen ze in de Pompekliniek?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar