Wat zijn primaire reflexen?

Wat zijn primaire reflexen?

9 februari 2023 0

Primaire reflexen zijn overlevingsreflexen. Primaire reflexen hebben samenwerking van lichaam en brein als doel. Primaire reflexen ontwikkelen en transformeren zich vanaf de vijfde week in de baarmoeder tot ongeveer vier maanden na de geboorte. Ze vormen de bouwstenen van de verdere ontwikkeling. Als een of meer van de primaire reflexen niet onder controle gebracht wordt maar in restvorm aanwezig blijft, dan vormt dat een enorme drempel in de totale ontwikkeling van het kind.

Wanneer je een langere periode in je leven stress hebt ervaren, schakelt je lichaam weer over naar deze modus. Je gaat overleven, in plaats van te leven. Daardoor kunnen Primaire Reflexen ook op latere leeftijd weer actief worden. Ongeremde primaire reflexen vragen veel van je lichaam. Je lichaam gaat hierdoor compenseren waardoor je op een gegeven moment uitgeput raakt.

Wat betekent de aard van het beestje? Wat is primair gedrag? Wat is een overlevingsreactie? Wat is een emotionele uitbarsting? Wat doet stress met goed fatsoen? Wat is (CSR) Combat Stress Reaction? Wat betekent jezelf kwijtraken? Wat is een mentale reset? Wat is burn-out? Hoe herken je het en wat kun je doen? Wat wordt bedoeld met zelfbehoud? Toe aan rust? Waardoor ontstaat mentale- en emotionele uitputting? Wat is mental stretching? Is er verschil tussen een instinct-vechter en een combinatie-vechter?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar