Wat is burn-out? Hoe herken je het en wat kun je doen?

Wat is burn-out? Hoe herken je het en wat kun je doen?

12 januari 2023 0

Een burn-out is het eindstadium van een langdurige periode van stress en (over)spanning. Hierdoor krijg je last van zowel lichamelijke als geestelijke uitputting. Je voelt je letterlijk ‘opgebrand’. Burn-out is afgeleid van het Engels en betekent ‘opgebrand’. Bij een burn-out ben je overspannen en duren de klachten al langer dan zes maanden. Een burn-out is dus niet alleen een psychisch probleem, maar ook duidelijk te voelen in je lichaam. Je voelt je altijd moe en je kunt jezelf niet meer opladen. Bij iedereen uit zich dit anders.

Wat moet je doen als je een burn-out hebt?

  • Om te herstellen van een burn-out is een actieve aanpak nodig.
  • Een burn-out gaat niet vanzelf over.
  • Vaak is professionele hulp noodzakelijk.
  • Zoek tijdig hulp anders kunnen burn-out klachten verergeren.
  • Realiseer je: wat de oorzaak van je burn-out ook is, hier ligt de sleutel naar preventie en herstel.

Een burn-out krijg je niet alleen door werkstress, maar ontstaat ook door spanningen in de privésfeer. Vaak is het de combinatie van die twee dat je te veel wordt. Niet alleen volwassenen kunnen een burn-out krijgen, burn-out bij jongeren komt ook voor. Juist door ontspanning, sociale activiteiten, hobby’s, sport en in beweging zijn, plezier hebben in wat je doet in je dagelijks leven blijft de gemoedstoestand in goede conditie.

Let goed op medicatie bij burn-out: het is niet nodig! Antidepressiva en andere medicatie zoals Oxazepam werken niet bij burn-out. Het gaat niet om een lichamelijke aandoening maar om een verstoord stress systeem. Medicatie bij burn-out heeft dan ook absoluut geen effect. Sterker nog, je hebt een grote kans op verslaving en bent, doordat je gevoelens onderdrukt worden slecht of zelfs helemaal niet coachbaar, waardoor je eerder verder van de oplossing verwijderd raakt.

Waarom is hulp vragen zo moeilijk? Wat is prestatiedruk? Neem ik genoeg tijd om te ontladen? Wat te doen met de opgekropte frustraties? Heeft leefstijl invloed op je mentale en fysieke gezondheid? Gaan mannen en vrouwen anders om met stress? Wat helpt mij om mijn gedachten los te laten? Helpt weerbaarheidstraining tegen overmatig piekeren? Heb ik gebrek aan weerbaarheid? Hoe kom ik van mijn woede af? Leer van je afbijten! Hoe doe je dat? Wat is een Zen momentje? Is meditatie alleen voor zweverige types? Wat is coping? Wat te doen bij een paniekaanval? Wat is een emotionele uitbarsting? Wat is mijn gemoedstoestand? Los ik oververmoeidheid op met slapen? Waarom sta ik altijd moe op? Wat is ontspanning door inspanning? Kan ik mijn zelfbeheersing vergroten? Hoe train ik mijn mentale weerbaarheid? Wat is een mentale reset? Waarom schamen we ons om te huilen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar