Hoe train ik mijn mentale weerbaarheid?

Hoe train ik mijn mentale weerbaarheid?

15 februari 2022 0

Hoe kan ik weerbaarder worden? Mentale weerbaarheid geeft aan dat je geestelijk veerkrachtig bent en met tegenslagen kunt omgaan. Ons brein is trainbaar. Welke soorten weerbaarheid zijn er?

  1. Haalbare en realistische doelen stellen. Leer om doelen te stellen en te bereiken, bijvoorbeeld door middel van een persoonlijk stappenplan.
  2. Geniet van de kleine dingen.
  3. Investeer in je vriendschappen. Het gevoel hebben voldoende goede sociale contacten te hebben heeft een positief effect op de gezondheid. Daarnaast hebben personen die in verbinding met anderen staan een hogere eigenwaarde. Los daarvan is het hebben van een goed sociaal netwerk een sleutel voor het verkrijgen van hulp en ondersteuning.
  4. Betere mentale weerbaarheid door visualisatie en optimisme. Neem de tijd om je af te vragen wat het ergste is dat kan gebeuren in die situatie. Op deze manier haal je het verrassingseffect voor jezelf weg.
  5. Focus op leren, in plaats van winnen. Focus je niet altijd op winnen, of gelijk willen hebben. De continue druk om altijd te willen winnen verhoogt uiteindelijk de druk op jezelf, die een keer te veel wordt. Daarnaast kun je niet leren zonder af en toe fouten te maken. Zet je perfectionisme aan de kant en beschouw iedere situatie als een kans om iets nieuws te leren.
  6. Kies voor een gezonde leefwijze. Ziek zijn doet een enorm beroep op je draagkracht. Iemand die niet gezond is kan minder tegenslag verwerken dan iemand die gezond is. Werk in het kader van veerkracht aan je voeding, bewegen, slaap, stress en sociale interactie.
  7. Besteed aandacht aan jezelf. Wees niet de saboteur van je eigen succes door jezelf voortdurend met anderen te vergelijken, ‘perfect’ te willen zijn of aan alles wat je doet te twijfelen.
  8. Ga een weerbaarheidstraining doen onder leiding van een weerbaarheidstrainer.

Onze pijlers zijn: zelfvertrouwen, zelfredzaamheid, zelfverdediging en zelfbeheersing. Onzekere tijden vragen om flexibiliteit en veerkracht. Het is evenzo belangrijk als lichamelijk fit zijn. Want, een gezonde geest leeft in een gezond lichaam. Wat is persoonlijke veerkracht? Wat is mentale en fysieke weerbaarheid? Wat betekent in je kracht staan eigenlijk? Wat is een mentale reset?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar