Welke soorten weerbaarheid zijn er?

Welke soorten weerbaarheid zijn er?

15 februari 2022 0

Weerbaar zijn betekent dat je op een passende manier voor jezelf op kunt komen. Velen denken bij niet weerbaar gedrag aan personen die niet voor zichzelf op durven te komen en wellicht gepest worden. Maar ook agressief gedrag, gedrag waarin je over de grenzen van een ander gaat, is niet weerbaar. Weerbaarheid is onder te verdelen in vier vlakken:

 1. Motorische weerbaarheid:
  Motorische weerbaarheid is de fysieke vaardigheid om jezelf effectief te verdedigen bij escalatie van een bedreigende situatie.
 2. Sociale weerbaarheid:
  Deze vorm van weerbaarheid ontstaat vanuit een sterke basis van lichaams- en emotionele bewustzijn, van waaruit er respectvol gecommuniceerd wordt met anderen. Zowel verbaal als non-verbaal. Wanneer je sociaal weerbaar bent kun je rekening houden met gevoelens van anderen.
 3. Emotionele weerbaarheid:
  Emotionele weerbaarheid gaat om je innerlijke wereld en de bewustwording van je eigen emoties. Leren om je gevoelens te herkennen en ruimte maken voor zelfreflectie en negatieve emoties. Door het bewustzijn hiervan wordt je emotionele bewustzijn gestimuleerd. Als je in staat bent om verantwoording te nemen over je eigen emoties en na te denken over je eigen handelen, ontstaat een sterke onafhankelijkheid en meer innerlijke rust.
 4. Mentale weerbaarheid:
  De mentale weerbaarheid komt voort uit drie soorten weerbaarheid. De fysieke weerbaarheid, emotionele weerbaarheid en de sociale weerbaarheid. De fysieke weerbaarheid heeft te maken met fysieke zelfbescherming.

Wanneer je weerbaar bent, kun je met deze juiste balans reageren op externe en interne prikkels. Dit betekend dat je voor jezelf op kunt komen met respect voor een ander. Je herkent je grenzen en kan deze bewaken. Wat is persoonlijke veerkracht? Welke vormen van agressie zijn er? Wat betekent strijdbaar zijn? Wat is mentale en fysieke weerbaarheid?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar