Wat is gevechtsbereidheid?

Wat is gevechtsbereidheid?

30 december 2021 0

Het niet wegdraaien van de dreiging, maar voorwaarts blijven gaan. De stressreactie gebruiken als hefboom voor gecontroleerde handelingen. Er vol voor gaan! Ook al denk je dat het ém niet gaat worden, je het niet meer ziet zitten, onzekerheden die op gaan spelen en je met het lood in je schoenen staat, toch jezelf weten te herpakken en alles geven wat je hebt met de kernwaarde ‘moed’.

Het werken aan gevechtsbereidheid (combat readiness) is een belangrijk onderdeel in een militaire opleiding. Onder gevechtsbereidheid wordt verstaan: De zodanige geestelijke instelling, de mate van gevechtsgereedheid, van de persoon, verkregen door het bijbrengen van de juiste militaire mentaliteit en vaardigheden, dat deze innerlijk bereid is zich onder de zwaarste lichamelijke en geestelijke beproevingen in te zetten voor zijn team, land, zijn volk en zijn verworvenheden. De persoon moet geestelijk toegerust zijn voor het gevecht. Deze moet zijn taak willen uitvoeren, hij of zij moet gevechtsbereid zijn.

Krijg hier een kleine indruk van onze basistraining in gevechtsbereidheid.

De gevechtsbereidheid (om maar eens in militaire termen te blijven) onder de Nederlanders is erg laag. Sterker nog, we staan ongeveer helemaal onderaan, samen met Duitsland (dat wel investeert in Defensie), Japan (dat ook investeert in Defensie) en België (dat zou moeten investeren in Defensie). Hoewel Duitsland en Japan historisch gezien wel een wat ander oorlogsverleden hebben dan Nederland. Het Europese land met de hoogste gevechtsbereidheid is Finland, met 74 procent. Toevallig of niet is dat wel een land dat al decennia lang in meer of mindere angst leeft voor Rusland, dat Finland als een soort afvallige provincie beschouwt.

Maar niet alleen ontwikkel je gevechtsbereidheid in bij defensie als militair. Gevechtsbereidheid, doorzettingsvermogen en leren je omgaan met fysieke en mentale stress heb je ook nodig in het allerdaagse leven. Tijdens onze RBSD Reality Based Self Defense trainingen leer je functioneren onder extreme omstandigheden bijvoorbeeld tijdens realistische situaties op straat of tijdens werktijd.

Wat is actie-intelligentie? Kun je gevechtsbereidheid trainen? Wat is de betekenis van het SAID-principe? Wat is orde, tucht en discipline? Wat is veranderingsbereidheid? Wat is milling? Wat zijn body hardening techniques? Welke vormen van agressie zijn er? Hoe word ik sterker, weerbaarder en assertiever? Wat betekent alles geven? Wat is Beasting? Wat houdt doorzettingsvermogen in? Wat moet je weten over incasseringsvermogen? Wat is uithoudingsvermogen? Is er verschil tussen een instinct-vechter en een combinatie-vechter?

Ga hier direct naar ons YouTube-kanaal
This is default text for notification bar