Wat doet stress met je in een gevechtssituatie?

Wat doet stress met je in een gevechtssituatie?

6 augustus 2021 0

Onder stress kan het zijn dat de toegang tot het denkende deel van de hersenen tijdelijk geblokkeerd wordt. Zodra er sprake is van een stressvolle situatie zet ons brein twee systemen in werking. Het sympathisch zenuwstelsel zorgt bijna onmiddellijk voor de ‘vecht- of vluchtreactie’, die ons lichaam klaarstoomt voor actie. Onze spieren spannen zich aan en onze bloeddruk en hartslag gaan omhoog, waardoor je je hart voelt bonzen in je borstkas. De pupillen verwijden zich. Het bloed wordt onttrokken aan onze organen en naar de spieren gestuurd. De spijsvertering gaat op een laag pitje (wat het ‘vlinders in de buik’-gevoel veroorzaakt).

We beginnen te zweten, zodat het lichaam na explosieve actie weer afkoelt. Het systeem is zo afgesteld dat het liever te vaak afgaat dan één keer te weinig. We schrikken ons liever tien keer het leplazarus van een tuinslang in het gras dan dat we één keer te laks reageren op een echte slang. Na enkele minuten treedt een tweede systeem in werking. De hypofyse, een kliertje onder in ons brein ter grootte van een erwt, geeft onze bijnieren de opdracht cortisol te produceren. Hoewel cortisol als stresshormoon een slechte naam heeft, is het wel degelijk nuttig. Het laat de bloedsuikerspiegel stijgen en de stofwisseling een tandje bijzetten. Daardoor komt er meer energie vrij om met de stressvolle situatie om te gaan. Beide stresssystemen zijn bijzonder nuttig, omdat ze ons in staat stellen om in noodsituaties adequaat te handelen.

Het probleem is dat ons mensenbrein de stresssystemen niet alleen activeert wanneer we een leeuw tegenkomen. Of, relevanter voor de moderne mens, wanneer we niet goed uitkijken met oversteken en er een bus op ons af dendert. Nee, dankzij ons bewustzijn reageren we ook op bedreigingen van meer psychische aard.

Wat is actie-intelligentie? Wat is emergency readiness mindset? Wat is HSRT? Wat is de Blitzkrieg tactiek? Wat is reality based self defense training? Wat is milling? Wat is (CSR) Combat Stress Reaction? Is er verschil tussen een instinct-vechter en een combinatie-vechter? Wat is voorwaartse actie? Wat is gevechtsbereidheid? Kun je gevechtsbereidheid trainen? Heb ik wel genoeg kennis om mezelf te verdedigen? Ik voel me onveilig. En nu? Wat is een gelegenheidswapen? Wat zegt de ethiek over zelfverdediging? Wat is straatagressie? Wat is straatintimidatie? Wat is straatgeweld? Wat is buitenproportioneel geweld? Hoe herken je buitenproportioneel geweld? Wat is proportioneel geweld? Wat betekent VIK bij de Nederlandse Politie? Schuilt er in iedere persoon een potentiële moordenaar?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar