Wat zegt de ethiek over zelfverdediging?

Wat zegt de ethiek over zelfverdediging?

8 mei 2022 0

Naar vrede streven is geen enkele garantie dat je nooit met een gewelddadige aanval te maken zult krijgen. Je hebt dus het recht om niet geschonden te worden, maar in de praktijk kan dat recht niet worden gegarandeerd. Moeilijke discussies over zelfverdediging en ethiek? Totaal niet nodig! De mens heeft het recht om zichzelf en zijn of haar dierbaren tegen agressie en dodelijk letsel te beschermen. Bij zelfverdediging maakt men gebruik van zeer realistische vechttechnieken en tactieken om te voorkomen dat men gewond of gedood wordt en kan men in nood verkiezen om de technieken aan te wenden om de belager(s) uit te schakelen.

Heel simpel, zelfverdediging kan nodig zijn bij bescherming tegen agressie en voorkomen van meer geweld. Zelfverdediging is dus het middel, niet het doel. Er zijn gevallen waarin er een dunne lijn is tussen zelfverdediging en eigen rechter spelen. Zelfverdediging gaat dus over een aanval op jou, en over niets anders dan dat. Op dat moment wil je maar één ding, heb je maar één doel en dat is veilig je weg vervolgen en onderaan de streep weer veilig thuis komen.

Wat mag ik doen om mezelf te verdedigen? Wat als ik beland in een gevecht? En dan? Wat is reality based self defense training? Leer je op een weerbaarheidstraining een ander in elkaar te timmeren? Heb ik wel genoeg kennis om mezelf te verdedigen? Ik voel me onveilig. En nu? Wat is een gelegenheidswapen? Wat is straatagressie? Wat is straatintimidatie? Wat is straatgeweld? Wat is buitenproportioneel geweld? Hoe herken je buitenproportioneel geweld? Wat is proportioneel geweld? Wat betekent VIK bij de Nederlandse Politie? Schuilt er in iedere persoon een potentiële moordenaar?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar