Wat is buitenproportioneel geweld?

Wat is buitenproportioneel geweld?

10 mei 2022 0

Geweld is alles wat de integriteit van de ander niet respecteert en dus grenzen overschrijdt. Volgens de Nederlandse wet mag je jezelf verdedigen wanneer je wordt aangevallen door een belager. Wordt er gepast geweld gebruikt om de aanval te stoppen, dan valt dat onder zelfverdediging. Soms loopt geweld uit de hand. Buitenproportioneel geweld ook wel bekend als disproportioneel geweld, excessief geweld, buitensporig geweld, onterecht geweld of mishandelen.

Als twee klappen genoeg zijn om een hoog opgelopen situatie te stoppen, maar er wordt nog een extra schop na gegeven terwijl diegene al weerloos en ongewapend op de grond ligt te creperen, dan mag dat dus niet. Geweld moet noodzakelijk en proportioneel zijn en moet een wettig doel dienen. Asymmetrisch geweld is de uitoefening van disproportioneel geweld. Er ontstaat een asymmetrie van middelen waardoor het geweld zijn effectiviteit verliest.

Wat is uitgaansgeweld? Wat is proportioneel geweld? Wat is natrappen? Mag een handhaver geweld gebruiken? Neemt het geweld toe op straat? Wat is zinloos geweld? Welke soorten geweld bestaan er? Wat is een nekklem? Wat is de vogelnest-houding?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar