Wat is een Quick Reaction Alert (QRA)?

Wat is een Quick Reaction Alert (QRA)?

14 augustus 2023 0

De Quick Reaction Alert (QRA) is een zeer hoge staat van paraatheid, waarbij jachtvliegtuigen worden gebruikt om het luchtruim van de NAVO te beschermen en om nationale taken uit te voeren. Het houdt in dat na een oproep van de luchtmacht-gevechtsleiding binnen enkele minuten een aantal straaljagers in de lucht kan worden gebracht.

De Nederlandse F-16’s staan op Vliegbasis Volkel 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dit heet de Quick Reaction Alert (QRA). De QRA komt in actie wanneer een vliegtuig het luchtruim van de Benelux binnenvliegt zonder van tevoren een vluchtplan ingediend te hebben en zonder zich te identificeren. Dit kan gaan om een gevechtsvliegtuig van een ander land, maar ook om een passagierstoestel. Op de vliegbasis staan altijd 2 vliegers en 2 technici klaar.

Hoeveel minuten het duurt voor de toestellen in de lucht kunnen zijn hangt af van het dreigingsniveau, maar zal nooit groter dan een bepaald maximum zijn. Als de dreiging omhoog gaat kan deze reactietijd steeds naar beneden toe bijgesteld worden om zo snel mogelijk inzetbaar te zijn. Een oproep wordt in vaktermen een scramble genoemd.

Een scramble wordt bijvoorbeeld uitgevoerd als een vliegtuig met onbekende identiteit op de radar wordt waargenomen of als een vliegtuig nalaat radiocontact op te nemen op de voorgeschreven luchtverkeersleidingsfrequentie. Ook kan in geval van nood de hulp worden ingeroepen van deze militaire straaljagers om bijvoorbeeld een inspectie op beschadigingen uit te voeren door in formatie met het bewuste vliegtuig te gaan vliegen.

Voor de verdediging van het Nederlandse luchtruim staan altijd 2 bewapende F-16’s paraat. Tot 31 december 2016 bewaakte Nederland alleen het Nederlandse luchtruim. Sinds 1 januari 2017 bewaken België en Nederland afwisselend het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg. De jachtvliegtuigen beschermen de Benelux-landen tegen civiele en militaire vliegtuigen waarvan een dreiging uitgaat.

Wat is emergency readiness mindset? Wat is actie-intelligentie? Wat betekent de uitdrukking ‘assistentie collega!’? Wat is accelerated response? Wat is de Blitzkrieg tactiek? Wat is een overlevingsreactie? Is er verschil tussen reactie en reflex? Wat is reactiesnelheid? Wat is counter conditioning? Wat is (CSR) Combat Stress Reaction? Wat is een adrenaline rush? Wat is primair gedrag? Wat zijn Military Martial Arts? Wat is praktische zelfverdediging? Wat is reality based self defense training?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar