Heb ik gebrek aan weerbaarheid?
Hoe weet ik nu of ik of iemand anders een tekort of gebrek heeft aan weerbaarheid? Weerbaarheid is kort door de bocht vertaald ‘in staat om tegenstand te bieden’. Een populaire term die je vandaag de dag vaak voorbij hoort komen in combinatie met kinderen die gepest worden. Het is ook niet helemaal gek, want we leven kennelijk in een samenleving waarbij asociaal en hufterig gedrag steeds gewoner wordt. Er wordt te pas en te onpas geroepen dat je er een tekort aan hebt. Hoe meet je dit? Hoe weet iemand dit? Waar komt dit vandaan? Vanuit welke optiek wordt dit geroepen? Waarom roept of vindt iemand dit? Een kenmerk van een gebrek aan weerbaarheid is een tekort aan veerkracht, zelfvertrouwen en assertiviteit.
Je hoort het doorgaans in combinatie met het leren aangeven van je grenzen, van je af leren bijten, voor jezelf opkomen of gepest worden en lekkerder in je vel zitten. Er zit hier een mentaal deel in en een fysiek deel. Een gebrek of een tekort aan weerbaarheid, veerkracht, zelfvertrouwen en assertiviteit is geen meetbare stoornis met een bijbehorende diagnose. En het gaat ook zeker niet meer alleen over pesten of gepest worden bij alleen kinderen. Het kan ook bij volwassenen zijn tijdens hun dagelijkse werk, maar ook zo bij publieke hulpverleners en gezag.
Een tekort veerkracht, zelfvertrouwen en assertiviteit is vaak te merken in de gevolgen. Dat zijn doorgaans een reeks aan negatieve ervaringen. Kind of volwassene, dat maakt niet uit. Van het ontwikkelen van faalangsten, niet lekker in je vel zitten, neerslachtigheid of dat je in chronische problemen komt om je werk omdat je geen nee kunt zeggen. Dus antwoord op de vraag hoe weerbaar ben ik of jij? Dat is nog best een lastig antwoord. Je zou jezelf kunnen afvragen of je op een goede manier voor jezelf opkomen… en of je je grenzen kunt aangeven. Of hoe ga je om met tegenslagen. En wat is de invloed van jouw vrienden op de keuzes die je maakt in je leven?
Ben je bijvoorbeeld (te) meegaand en durf je geen ‘nee’ te zeggen? Hoe moeilijk ben jij uit het veld te slaan en hoe sterk sta jij in je schoenen? Hou jij het hoofd boven water in stressvolle situaties? Ondanks je al die antwoorden hebt, dan nog is het lastig om te spreken vanuit welke welke perceptie van de realiteit je dit bekijkt en beoordeeld. Zo kun je er nog een hele lange vragenlijst tegenaan gooien met allerlei soorten en maten van testscores. Het is niet zo dat je dan ff de boel weer op orde hebt met een lesje weerbaarheid, veerkracht, zelfvertrouwen en assertiviteit! Een klein deel van het antwoord hebben we voor je. Eigenlijk is het meer delen van een inzicht. De mate van mentale weerbaarheid verschilt sterk per persoon. Of je nu mentaal weerbaar bent of niet, aan jezelf blijven werken is een belangrijk onderdeel hierin. Niet alleen voor je eigen ontwikkeling, maar ook voor je omgeving.
Hoe denken we over onszelf en wat vinden we daar nu van? Hoe denk ik over mezelf en hoe zien anderen mij? Het is zo nu en dan echt wel goed om jezelf de spiegel voor te houden. Ieder mens zou in staat moeten zijn om eigen belangen te vertegenwoordigen. Dus kan jij omgaan met tegenslagen, kan je snel loslaten wat anderen van je vinden, kom je voldoende voor zichzelf op, kun je omgaan met (sociale) uitsluitingen, negatieve invloeden en ervaingen en geef je voldoende je grenzen aan? Maak het bespreekbaar!
Wat zijn onzichtbare littekens? Wat is de week tegen pesten? Wat verstaan we onder pesten? Wat zijn de gevolgen van pesten? Wat doet pesten met een kind? Wat is de reden dat mensen gaan pesten? Hoe is het vandaag de dag gesteld met pesten? Hoe kun je reageren als iemand je vernedert? Wat is Centrum Veilige Sport Nederland? Mag jouw gepeste kind terugslaan? Doet schelden pijn? Wat doet verbaal geweld?