Mag jouw gepeste kind terugslaan?

Mag jouw gepeste kind terugslaan?

27 november 2022 0

Mag je terugslaan bij pesten? Moet jouw kind de klappen maar blijven opvangen?

Realitycheck: Als de tussenkomst van anti-pestprotocollen feilloos zouden werken, dan zou pesten niet meer bestaan. Zo simpel is het, maar de keiharde dagelijkse realiteit is echt anders. Van achter een bureautje een protocolletje bedenken is simpel. Maar anticiperen op het het echte leven is heel wat anders. Anti-pestprotocollen zijn papieren tijgers. Je gaat ook niet een schriftelijke cursus boksen doen om kampioen ringvechten te worden. Op scholen is pesten not done, maar we kennen allemaal wel een ‘succesverhaal’ van een slachtoffer dat zijn of haar plaaggeest een mep teruggaf en vervolgens niet meer gepest werd.

Laten we zeker de verschillende schrijnende gevallen niet onder stoelen of banken steken, waarbij ook kinderen zaten die zelfmoord hebben gepleegd omdat ze er niet meer tegen konden om altijd maar gepest te worden. Denk maar eens in. Je kind wordt dag in dag uit fysiek uitgedaagd, opgewacht, belaagd, gepest, getreiterd of uitgelachen. Dan ga je ook concluderen en beseffen dat praten met schooldecanen of een papieren protocolletje op korte of op lange termijn op geen enkele manier meer gaat helpen. In hoeverre moet je kind de klappen blijven opvangen?

De softe ‘hedendaagse-nog-een-kans-cultuur’ die daders met fluwelen handschoentjes behandeld, ze laat lopen en vervolgens slachtoffers in de kou laat staan is teleurstellend. Denk maar aan de old school spreekwoorden: “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook de ander niet” en “Gelijke monniken, gelijke kappen”. Een grote stalen spijker ga je ook niet in het hout slaan met een plastic speelgoedhamertje. Het antwoord is kipsimpel! Kinderen moeten leren dat ze voor zichzelf mogen opkomen en van zich af leren bijten. Voor jezelf opkomen en zelfbescherming is preventie. Natuurlijk is daarmee niet alles opgelost, maar wel een werkbaar en draaglijk vertrekpunt.

Wat is de week tegen pesten? Wat mag ik doen om mezelf te verdedigen? Je kind op vechtsport, een goed idee? Wat betekent verhuftering? Wat zijn de gevolgen van pesten? Wat doet pesten met een kind? Hoe is het vandaag de dag gesteld met pesten? Wat is een anti-pestprotocol? Wat is sociale veiligheid?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar