Je kind op vechtsport, een goed idee?

Je kind op vechtsport, een goed idee?

26 juli 2021 0

Wat zijn de voor- en nadelen van het beoefenen van een vechtsport als kind en zijn alle soorten vechtsport voor kinderen toegankelijk? Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het beoefenen van een vechtsport positieve effecten heeft op de persoonlijkheid en het welzijn van de sporter. Voor alle mogelijke resultaten is wel bewijs te vinden: vechtsporten hebben geen, een positief of negatief effect. Maar dit effect heeft meer te maken met factoren die verband houden met het beoefenen van een vechtsport, zoals de sfeer en manier van coaching, dan met het sporten zelf.

Bescheidenheid, zelfredzaamheid, zelfvertrouwen, respect en discipline zijn dan ook waarden die centraal staan in vrijwel alle vechtsport disciplines. Wanneer je kind op vechtsport wilt, ga dan een keer langs bij verschillende scholen om de sfeer op te snuiven en een les te bekijken. Wordt de nadruk inderdaad op bovenstaande waarden gelegd en wordt overmatig competitief of agressief gedrag gecorrigeerd?

Drukke kinderen kunnen bij vechtsporten goed hun energie kwijt terwijl ze tegelijkertijd leren te focussen. Voor onzekere kinderen is de sport juist geschikt om zelfvertrouwen en weerbaarheid op te bouwen. Verdiep je goed in de verschillende soorten vechtsporten om uit te vinden welke vorm het beste bij jouw kind past. Vechtsport leer je niet in één dag, en ook niet in één week of één maand. Je kind komt dus niet thuis als een karate kid en voor vechtsporten geldt; oefening baart kunst. Heel veel oefening dan. Het kan echt jaren duren voordat jouw kind een vechtsport onder de knie heeft. Het duurt niet voor niks jaren voordat je de zwarte band krijgt.

Het is een groot vooroordeel dat mensen denken dat een vechtsport om vechten gaat. Sterker nog, het tegendeel is waar. Kinderen worden er zelfverzekerd van en leren hoe ze zichzelf kunnen verdedigen.

Zijn kickboksen en criminaliteit met elkaar verbonden? Wat is Centrum Veilige Sport Nederland? Is krachttraining goed voor kinderen?  Hoe komt het dat jongeren minder bewegen? Zijn energiedrankjes schadelijk?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar