Hoe komt het dat jongeren minder bewegen?

Hoe komt het dat jongeren minder bewegen?

16 januari 2022 0

De maatschappij is behoorlijk aan verandering onderhevig en dit heeft gevolgen voor het functioneren en welzijn van de mens. Voldoende sporten en bewegen maakt iedereen en zéker ook kinderen weerbaarder. Het aantal jongeren tot achttien jaar dat een sport beoefent, is de afgelopen decennia teruggelopen. Bij de dagelijkse beweging laat een groot deel het afweten. Onder bewegen valt niet alleen sport, maar ook dagelijkse beweging in de vorm van fietsen, lopen en buiten spelen. De Gezondheidsraad schrijft voor dat scholieren elke dag minstens een uur ‘matig intensief’ moeten bewegen, zoals wandelen, fietsen of buiten spelen. Zo’n 45 procent van de kinderen haalt dat vandaag de dag niet. Mogelijke verklaringen voor het niet halen van die norm zijn dat kinderen vaker met de auto naar school worden gebracht. Vaders en moeders die fulltime werken. Als zij dat lopend of fietsend doen, worden de cijfers misschien weer wat opgekrikt. Dan niet op een e-bike natuurlijk!

Ook dat ouders zelf vaak het verkeerde voorbeeld geven en na een dag lang werken achter de tv duiken met een zak chips. Op straat zie je vandaag de dag verdomd weinig kinderen. De traditionele speeltuin met wipkip en glijbaan verdwijnt langzaam uit het straatbeeld. Maar is het ook erg dat veel kinderen niet voldoende van hun stoel komen en vooral veel zitten. Zitten is killing voor een ieders mobility. Kinderen zijn veel minder gemotiveerd om te bewegen. De jeugd vindt in de digitale wereld meer afleiding dan op het sportveld. De meest genoemde vrijetijdsactiviteit die kinderen het liefst doen na school is gamen of computeren. Vandaag de dag gebruikt de mens meer apparaten (devices), zoals de laptop, tablet en de smartphone. Kinderen zien niets anders. Maar ook worden pauzemomenten op scholen niet optimaal benut voor lichamelijke activiteiten, terwijl hier genoeg kansen liggen om beweegarmoede te bestrijden.

Bewegen en buitenspelen zijn goed voor de gezondheid van kinderen, maar dragen ook bij aan hun sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling. Beweeggedrag wordt op kinderleeftijd al aangeleerd. Veel kinderen weten tegenwoordig ook niet wat je kunt doen in je tijd dat je niet op internet zit of achter je schermpje. Het is goed als kinderen leren hoe je ook leuk kunt spelen zonder internet en zonder internetdevice. Je ziet liever dat kinderen veel actiever zijn, want gezondheidsproblemen op latere leeftijd kunnen daarmee worden voorkomen.

En dan te weten dat Nederland zo plat is als een dubbeltje en de meerderheid van Nederland op een E-bike gaat rijden… en zich dan gek genoeg nog afvragen waar al dat overgewicht en niet fitte meerderheid vandaan komt. Tsja!

Is elektrisch fietsen ook sporten? Is krachttraining goed voor kinderen? Zijn energiedrankjes schadelijk? Wat zijn eenvoudige gewoonten om gezond en fit te blijven? Waarom zitten miljarden mensen op sociale media? Nadelen van veel zitten? Is een e-bike slecht voor mijn conditie?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar