Is een e-bike slecht voor mijn conditie?
De elektrische fiets is een hot topic. Heel erg gewild en het hippe vervoermiddel van vandaag de dag. Altijd een duwtje in de rug is het mantra wat bij deze fiets hoort. En nooit meer zwetend op de fiets. En dan te weten dat Nederland zo plat is als een dubbeltje. Je zou jezelf ook de volgende vragen kunnen stellen met je gezonde boeren verstand:
- Is niet meer hoeven zweten, minder hard trappen en minder je beenspieren activeren dan ook niet meteen het ultieme gevaar van een e-bike?
- Zouden we met z’n allen gezonder worden doordat we nauwelijks meer hoeven inspannen om op deze elektrische fiets voort te bewegen?
- Denk eens aan een roltrap. Kun je je nog herinneren dat je een grote groepen van personen in een strakke pas voorbij zag lopen toen jij zelf op de roltrap stond? Staan de meesten niet gewoon stil op een roltrap?
- Zou je met een e-bike niet gewoon je conditie ondermijnen en je luiheid stimuleren?
- Je gaat stukken sneller op een elektrische fiets, maar hoe zit dat met het uiteindelijk aantal calorieën die je verbrandt?
- Zou je snel gewend en verwend raken aan het comfort, de illusie dat je beweegt, dat de motor alles voor je doet en gezond bezig bent?
- Jongeren hebben tegenwoordig toch al veel minder beweging en doen daarbij gemiddeld vrij weinig aan sport. Zou dit product hier negatief aan kunnen bijdragen?
- Je zou jezelf natuurlijk ook kunnen afvragen hoe milieuvriendelijk zo’n e-bike daadwerkelijk is op de korte en langere termijn.
- Er raken twee keer zoveel elektrische fietsers keren ernstiger gewond in het verkeer. Zou dat kunnen komen doordat het reactievermogen van de e-biker afneemt door het comfort en luier worden van de e-biker?
- Hoeveel moet je (bij)fietsen op een e-bike om de gezondheidsnorm te behalen zoals je zou doen op een gewone fiets.
- Zou het zo kunnen zijn dat je denkt dat je gezond bezig bent, maar dat je netto onderaan de streep gewoon heel weinig doet?
En wat eerst, op kleine schaal en in specifieke situaties, een oplossing is, wordt bij grootschalige toepassing vaak problematisch. De leeftijd van de gebruikers ligt ook steeds lager. Waar het in de beginperiode van de e-bike nog enkel op minstens 65 + lag, is dit nu veranderd naar 40 jaar en jonger. Je kent het wel, jij bent keihard aan het vechten op je analoge bike door weer en wind. Met veel moeite kom je vooruit en vervolgens wordt je door twee gezellige oudjes ingehaald op hun veel te snelle elektrische fietsen. Het is een stapje terug op de bromfiets of scooter, waardoor het aantrekkelijk is voor jongeren. Je kunt toch lekker vaart maken zonder enige inspanning.
Dus als je gaat voor fitheid en gezond leven, sla dan dit product over. Zolang je gezegend bent om op een gewone fiets jezelf van A naar Z te transporteren, zou je een gelukkig mens moeten prijzen. Los van het feit dat het een super-uitvinding voor personen die vanwege gezondheidsredenen (de senioren, of personen met lichamelijke beperkingen door ziekte of anders) niet meer op de gewone fiets kunnen fietsen.
De conclusie is vrij simpel. De keerzijde van de elektrische fiets is de gezondheid, wat we overigens allemaal met ons gezonde boeren verstand gewoon weten. Even wat tegenwind en vervolgens zit je op een fiets met trapondersteuning en je conditie holt achteruit en de kracht in je beenspieren hebben het nakijken. Dat is wat het met je doet en aan jouw wat jij ermee doet.
Is elektrisch fietsen ook sporten? Hoe komt het dat jongeren minder bewegen? Nadelen van veel zitten? Wat is een micro workout? Waarom zitten miljarden mensen op sociale media?