Zijn kickboksen en criminaliteit met elkaar verbonden?

Zijn kickboksen en criminaliteit met elkaar verbonden?

15 februari 2023 0

Het kickboksen wordt regelmatig gelinkt aan criminaliteit. Niet alle kickboksers zijn crimineel. Criminaliteit en kickboksen worden vaak in één adem genoemd. In Nederland is er de afgelopen jaren het nodige gedaan aan de positie van kickboksen. De geschiedenis hiervan is relevant.

In het verleden zorde bepaalde vechters voor ophef zowel binnen als buiten de ring door geweldsgrenzen te overschrijden. Maar ook pijnlijke incidenten in het verleden waarbij meer dan twintig vechters op geweldadige wijze om het leven zijn gekomen. De incidenten waren er al veel eerder en daarbij kwamen links met de onderwereld aan de oppervlakte. Dubieuze sponsoren waarmee werd samengewerkt op toernooien en kickboksgala’s, die werden bestempeld als ‘netwerkbijeenkomsten van de onderwereld’, wat regelmatig tot commotie leidde in de maatschappij.

Relatief veel risicojongeren uit de grote steden voelen zich aangetrokken tot kickboksen en MMA.

Linksom of rechtsom, als je in een hoger segment gaat vechten en je wint partijen, dan val je simpelweg op. Dan kun je benaderd worden om ergens als horecaportier aan de deur te staan, of om voor bepaalde schimmige lieden openstaande debiteuren te gaan innen (lees: geld gaan ophalen). Voor de ene een verleiding en voor de ander weer niet. Zolang ook trainers goed gedrag hoog in het vaandel hebben staan, dan kan dit gedrag en cultuur ook worden gestimuleerd. Jeugd en zeker probleemjeugd is nu eenmaal vatbaar voor verleidingen. De vechtsportautoriteit staat voor een lastige, maar ook een nobele taak.

Maar ook doping lijkt een omvangrijk probleem binnen de vechtsport. De Dopingautoriteit en Vechtsportautoriteit zijn niet voor niets over gegaan tot structureel testen. De sport wordt er eerlijker van en dat is alleen maar goed. Bovendien is doping schadelijk voor de gezondheid.

Er zijn er nog genoeg die totaal niet overtuigd zijn van de positieve kant van kickboksen. Hoe je het ook went of keert, het blijft alles bij elkaar vandaag de dag nog steeds een actueel onderwerp en dat is natuurlijk een kwalijke zaak en vooral heel jammer voor de reputatie van de vechtsport.

Je kind op vechtsport, een goed idee? Wat is Centrum Veilige Sport Nederland? Welke doping gebruiken vechtsporters? Wat zijn dopingovertredingen? Wat is een uittreksel justitiële documentatie? Wat is een VOG? Wat is het verschil tussen aanhouden en staandehouden? Kan een burger iemand staande houden? Heeft de politie een voorbeeldfunctie? Wie mag in Nederland een wapen hebben? Wie is belast met de handhaving van de openbare orde?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar