Welke doping gebruiken vechtsporters?

Welke doping gebruiken vechtsporters?

15 maart 2023 0

In de loop der jaren zijn er een groot kickboksers, boksers en MMA-vechters betrapt op gebruik maar ook handel in verboden middelen. Anapolon, Tamoxifen en Genotonorm zijn vrij populair. Anapolon een middel waarmee rode bloedcellen worden gestimuleerd om meer zuurstof op te nemen en waarmee het uithoudingsvermogen wordt vergroot. Tamoxifen is bedoeld om de bijwerkingen van anabole-steroiden tegen te gaan.

Het middel Anapolon welke gebruikt wordt om meer kracht te en spiermassa in zeer korte tijd te ontwikkelen heeft als bijwerking dat een gebruiker agressief kan worden. Vooral in het begin als het lichaam er aan moet wennen komt dit voor, voor vechters kan dit als voordeel worden gezien voor een gevecht in de ring, des te meer agressie hoe hoger de kans op winst.

Doping lijkt een omvangrijk probleem binnen de vechtsport. In de praktijk is het uiteraard zo dat elitesporters meer gecontroleerd worden dan andere. De Dopingautoriteit en Vechtsportautoriteit zijn niet voor niets over gegaan tot structureel testen. De sport wordt er eerlijker van en dat is alleen maar goed. Bovendien is doping schadelijk voor de gezondheid en doping in de vechtsport is dubbel gevaarlijk. Je riskeert je eigen gezondheid als je verboden middelen gebruikt, maar het kan ook de gezondheid van de tegenstander ernstig schaden als je bijvoorbeeld opeens een stuk harder kunt stoten of trappen.

Naast het gezondheidsaspect is er ook een morele overweging. Iemand die doping gebruikt, berooft zijn tegenstander van een eerlijke wedstrijd. Het is dus vals spel en onsportief. Als je dat niet serieus neemt, geef je een verkeerd voorbeeld aan de jeugd.

Doping hoort niet thuis in de sport en het is simpelweg een vorm van bedrog. Hoe je het ook went of keert, de vechtsportwereld wordt al decennia geteisterd door chronische doping-ellende. Vandaag de dag blijft dit nog steeds een actueel onderwerp en dat is natuurlijk een kwalijke zaak en vooral heel jammer voor het imago van de vechtsportwereld.

Jaarlijks wordt de door WADA World Anti Doping Agency opgestelde lijst per 1 januari van kracht. Deze ‘stoffenlijst’ is een interpretatie van de Dopinglijst zoals deze door het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) wordt opgesteld. De Dopinglijst van het WADA bevat heel wat legale en veel gebruikte geneesmiddelen en vergeet ook niet dat voedingssuplmenten ook doping kunnen bevatten. Voedingssupplementen vallen echter niet onder deze Geneesmiddelenwet, maar onder het Warenwetbesluit voedingssupplementen en daarvoor gelden minder strenge eisen.

Wie kan een dopingcontrole krijgen? De winnaar van een Nederlands Kampioenschap, een sporter die meedoet aan een Europees Kampioenschap, een sporter die als 21ste eindigt op een Wereld Kampioenschap, een teamsporter of een lid van een bij NOC*NSF aangesloten topsportbond.

Je kunt de meest recente dopinglijst vinden op www.dopingautoriteit.nl/dopinglijst

Wat zijn dopingovertredingen? Zijn kickboksen en criminaliteit met elkaar verbonden? Wat doet BCAA met je lichaam? Wat doet creatine met je? Van welke voeding krijg je energie? Hoe belangrijk is voeding rondom de krachttraining?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar