Wat betekent K1?

Wat betekent K1?

11 september 2023 0

K-1 is neergezet als een speciale hoogste klasse van vechtsporten. De sportorganisatie werd geïntroduceerd door Kazuyoshi Ishii (Mister Ishii) in 1993 in Japan. De ‘K’ staat voor karate, kungfu en kickboksen. De term K-1 is afgeleid van F-1 of Formule 1. Net als F-1 bij autosport staat K-1 voor de hoogste klasse in de vechtsport. Het kickboksen dat zich voor die tijd afspeelde in schimmige achterafzaaltjes werd omgetoverd tot een professionele vechtsport met allure.

Het hele K-1 toernooi werd gedomineerd door Nederlanders. Er is geen land zo succesvol als Nederland bij deze sport. Een synoniem is K1-fighter. Vechters werden plotseling voor vol aangezien en werden vorstelijk betaald. Dat gegeven ging als een lopend vuurtje de wereld over en zorgde voor een enorme aantrekkingskracht op vechters met diverse achtergronden in de Martial Arts.

Er werd gevochten volgens regels die lijken op de regels van het kickboksen alleen zijn deze regels aangepast aan de K-1. Deze aanpassing van de regels zorgt ervoor dat de wedstrijden spannend blijven en niet vol zitten met bijvoorbeeld clinch partijen. Bovendien is de kans dat de wedstrijden niet alle ronden zal duren groter dan bij normale kickbokswedstrijden. Gedurende een kalenderjaar zijn er regionale wedstrijden waarbij de K-1 vechters zich kunnen kwalificeren voor de K-1 World Grand Prix.

Rond 2006 kwam er een kink in de kabel. De founder van de K-1, Mister Ishii, had een langlopend conflict met de belastingdienst en was niet meer in staat zijn organisatie te leiden. De nieuwe directie, handelend onder de naam FEG (Fight and Entertainment Group) koos ervoor om een andere koers te varen. De nadruk kwam meer op sensatie te liggen dan op werkelijke topsport. Namen als onder anderen Sumo-worstelaar Akebono (250kg), de Koreaan Cho Hong-Man (2.18m / 190kg) en voormalig American Football-speler Bob Sapp (180kg) werden met nog wat andere rariteiten aan de matchmaking toegevoegd. Het effect bleef beperkt tot een korte opleving van de kijkcijfers. De teloorgang was ingezet. In 2010 was het gedaan met de eens zo machtige organisatie.

Het grote probleem voor deze organisaties is zondermeer de onstuitbare opkomst van het MMA, dat het kickboksen in de afgelopen decennia wereldwijd volledig overvleugeld heeft. Je hebt nu Glory en ONE Championship, maar die zijn niet in staat die magische status te evenaren als toen met K1.

Wat is VON? Hoe belangrijk is winnen? Wat is Keurmerk Vechtsportautoriteit? Wat zijn dopingovertredingen? Wanneer ben je eigenlijk een topsporter? Wat is een jurysport? Wat doet de Dopingautoriteit? Wat is Centrum Veilige Sport Nederland? Wat is Papendal? Welke sporten trainen op Papendal? Wat is NOCNSF? Hoe word ik topsporter? Welke risico’s loop ik als ik aan topsport doe? Zijn kickboksen en criminaliteit met elkaar verbonden? Hoe is MMA ontstaan?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar