Waarom is de core zo belangrijk?

Waarom is de core zo belangrijk?

12 januari 2023 0

Core stability training vindt haar oorsprong in de fysiotherapie en revalidatie en wordt steeds vaker in gezet tijdens sporttrainingen. Core stability wordt ook wel ‘rompstabiliteit’ genoemd. Core betekent letterlijk ‘kern’. Het gaat dus om de stabiliteit van de kern van het lichaam. De kern wordt gevormd door wervelkolom, buik, heupen, bekken en bovenbenen.

Als we over stability spreken praten we over stabiliteit. Het is belangrijk om de juiste stabiliteit te creëren voor de romp. Een sterke core richt zich niet alleen op je buikspieren maar juist ook op je bilspieren, die een belangrijke rol spelen in het aanspannen van de core.

Een goed getrainde core zorgt namelijk voor de aansturing van je armen en benen en zorgen voor het opvangen van ‘klappen’ op je onder- of bovenlichaam. Naast zorgen voor balans en stabiliteit van het lichaam, geeft je core bescherming aan het centraal zenuwstelsel.

Rompstijfheid kun je het beste omschrijven als “zo min mogelijk beweging in de wervelkolom tijdens activiteit.” Je lichaam beweegt dus letterlijk alle kanten op, terwijl het de romp “stijf” houdt. En met romp bedoelen we de middensectie van het lichaam (buikspieren, rugspieren, bekkenbodem en middenrif).

Wat is het optimum performance training model? Wat is core-stability? Wat is reactieve kracht? Wat is reactieve kracht training? Wat is TVA-training? Wat is een abs of steel challenge?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar