Wat is TVA-training?

Wat is TVA-training?

15 maart 2024 0

Je hebt misschien nog nooit gehoord van de musculus transversus abdominis (TVA), maar het is een uiterst belangrijke spier die fungeert als stabilisator voor de gehele lage rug- en corespieren. Deze TVA staat bekend als de ‘korset’-spier of diepe dwarse buikspier, wikkelt zich rond je buik en speelt een sleutelrol bij het beschermen en stabiliseren van je wervelkolom. Dit wordt ook wel de binnenste buikspier (inner belly muscle)(inner core) genoemd.

Als je sterke buikspieren wilt hebben, moet je al je kernspieren trainen. De meesten zijn bekend met hun rectus abdominis of rechte buikspier – ook bekend als de ‘sixpack’-buikspieren – vergeten velen een diepere buikspier, de transversus abdominis, of zijn zich er niet van bewust. De musculus rectus abdominis is een meerbuikige spier die als functie het vooroverbuigen van de romp heeft.

De TVA is een skeletspier die zit aan de binnenzijde van de schuine buikspieren, die de lumbale wervelkolom stabiliseert en helpt bij het beheersen van gedwongen uitademing. Met name deze spier oefent druk uit op de buikingewanden.

Het is de diepste laag van de buikspieren en loopt tussen de ribben en het bekken, horizontaal van voren naar achteren. Wanneer deze geactiveerd wordt, creëren de TVA-spieren een diep natuurlijk “korset” rond de inwendige organen en de lumbale wervelkolom.

Het versterken van deze spier is van cruciaal belang als je een sterke core wilt hebben, rugpijn wilt verminderen en je dagelijkse activiteiten gemakkelijker wilt maken. Ondanks het belang ervan, richten veel buikspieroefeningen zich vooral op je andere buikspieren en slagen ze er niet in om je transversus abdominis-spier goed te activeren.

Wat is een core conditioning trainer? Waarom is de core zo belangrijk? Worden je buikspieren sterker door erop te stoten? Wat betekent stalen buikspieren trainen? Waarom krijgen mannen een buikje? Kun je buikspieren zichtbaarder maken? Wat is core-stability? Wat is een abs of steel challenge? Wat is blote voeten massage van rug en buik?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar