Toe aan rust? Waardoor ontstaat mentale- en emotionele uitputting?

Toe aan rust? Waardoor ontstaat mentale- en emotionele uitputting?

27 november 2021 0

We hebben allemaal van die dagen waarop we ons bed niet uit kunnen komen, niet vooruit te branden zijn en al helemáál geen zin hebben in leuk en gezellig doen. Geeft niks: morgen weer een dag. Af en toe heel moe zijn is namelijk heel normaal en af en toe een pijntje ook. Maar als zulke dagen meer regel dan uitzondering zijn, is dat een duidelijk teken dat er iets niet helemaal in de haak is. Wanneer je onophoudelijk steeds meer op je bordje krijgt en eigenlijk nooit echt goed op kunt laden, kan het goed zijn dat je op een gegeven moment niet lekker meer in je vel zit. Wanneer zo’n situatie te lang aanhoudt, of op een gegeven moment chronisch dreigt te worden, kan het zijn dat je je constant leeg, moe en uitgeput begint te voelen. Je bent niet gemotiveerd om zelfs ook maar de meest simpele taken uit te voeren. Je bent fysiek en emotioneel geïsoleerd.

Kleine irritaties zorgen er al voor dat je uithaalt. Er ontstaan allerlei klachten, fysiek en mentaal, die niet altijd makkelijk te herkennen zijn. In het geval van emotionele of mentale uitputting gaan die klachten alleen niet meer uit zichzelf weg. Je voelt je constant uitgeput en er is eigenlijk altijd wel iets. Je kunt je grieperig voelen, last hebben van slapeloosheid, trillerig zijn, geen eetlust meer hebben of een totaal gebrek aan levenslust en vreugde voelen. Ook voel je je leeg, je hebt last van een negatief zelfbeeld en alles is je eigenlijk constant teveel. “Soms is ontspannen het meest productieve wat je kunt doen”. Waarschijnlijk geef je de schuld aan je werk, andere mensen of omstandigheden.

Maar als je wat dieper zult graven, zal het je verbazen als je ziet dat je eigen keuzes hebben geleid tot jouw emotionele uitputting. Soms is het enige wat je kunt doen als je emotioneel uitgeput bent, je over te geven. Volgende keer als je je emotioneel uitgeput voelt, zie het dan als een kans om naar jezelf te luisteren. Neem even de tijd om te luisteren, na te denken en te reageren.

Waarom is hulp vragen zo moeilijk? Waarom sta ik altijd moe op? Waarom is rust nemen belangrijk? Toe aan rust? Waardoor ontstaat mentale- en emotionele uitputting? Wat te doen met de opgekropte frustraties? Wat is een Zen momentje? Zijn meditatie en slaap hetzelfde? Is er een relatie tussen fysieke en mentale gezondheid? Hoe kan ik mijn spieren ontspannen? Wat is de Kabat-Zinn methode? Wat is de Jacobson methode? Is goed leren ademen belangrijk?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar