Wat is competitieve angst?

Wat is competitieve angst?

6 augustus 2021 0

In de huidige maatschappij is competitiviteit heel normaal. Men is erop gebrand een verliezer en een winnaar te vinden, bij zowat elke mogelijke gelegenheid. Last hebben van onzekerheid en angsten tijdens een wedstrijd, kan sporters nogal flink in de weg staan. Natuurlijk is iedere sporter weleens zenuwachtig of gespannen. Competitieve angst is een angst die ontstaat bij sporters tijdens een wedstrijd. Het is de angst om te verliezen en de angst dat de tegenstander beter is. Deze angsten leggen beslag op de sporter, met choken als resultaat. Competitieve angst ontstaat door de angst om te falen (faalangst).

Veel sporters hebben last van competitieve angst. Als jij er een van bent, maak het bespreekbaar tijdens de training. Als je angst toelaat, dan mislukt alles. Competitiviteit heeft altijd bestaan. Al sinds de oertijd en het ontstaan van de mens zoals we die nu kennen, heeft men altijd al beter, sterker, groter en sneller willen zijn dan de ander. Die drang is eigenlijk een overlevingsmechanisme van het lichaam en het brein, die koste wat kost wil blijven bestaan. In de huidige maatschappij neemt die competitiviteit echter steeds grotere afmetingen aan, waardoor het eerder een bron is van stress dan een productief mechanisme.

Hoe maak je een kampioen? Wat is de invloed van ouders op jeugdige topsporters? Wat is faalangsttraining? Hoe belangrijk is winnen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar