Hoe word ik een minimalist?

Hoe word ik een minimalist?

30 augustus 2023 0

Minimalisme: het is een term die bijna iedereen wel een keer heeft gehoord. Onze ervaringen zijn dat een ieder een andere betekenis geeft aan minimalisme. Minimalisme hebben wij vanuit huis en tijdens onze opvoeding en conditionering mee gekregen. Mijn ouders waren als politiek vluchtelingen naar Nederland gevlucht in 1963 en hebben op verschillende plekken in een AZC gezeten. Later woonden wij met ons gezinnetje van 5 in een heel klein arbeiderswoningkje in de plaats Vianen.

Een minimalist is iemand die zich focust op datgene wat voor hem of haar belangrijk is en er een kunst van maakt om het overbodige weg te laten. Minimalisme is geen wedstrijd en er is geen goed of fout. We leven in een consumptiemaatschappij waarbij kopen wordt gestimuleerd. De voordelen van minimalisme zijn groot. Het is ook niet zo dat je niet meer blij mag worden van materieel.

Er zijn ook geen regels of vaste kenmerken voor minimalistisch leven. Volgens ons is het meer dan alleen ontspullen en opruimen. Minimalisten proberen bewust te zijn of te worden van wat voor hen echt belangrijk is. De focus ligt hierbij dus echt op wat hen gelukkig maakt in plaats van te kijken naar wat ontbreekt.

Een belangrijke noot is dat minimalisme een keuze is. Dit is niet leven in armoede. Als minimalist kies je bewust voor een sober leven, het is dus niet uit financiële noodzaak. Wij zien het als een levensstijl. Een minimalist voelt juist vrijheid. Meer tijd, kleine impact op het milieu, het besparen van geld, tevredenheid, waardering en mentale rust. Hierdoor houd je meer energie over om je beter te focussen op de dingen die er voor jouw toe doen.

Wat is een mentale reset? Wat is een adaptieve mindset? Waarom zou ik mijn levensstijl omgooien? Wat is drukverslaafd zijn? Wat is sociale druk?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar