Last van een stijve rug? Hoe krijg ik mijn rug weer soepel?

Last van een stijve rug? Hoe krijg ik mijn rug weer soepel?

5 september 2023 0

Het overgrote deel van volwassenen heeft wel eens last van de rug. Een groot deel van rugklachten kent geen specifieke oorzaak. Deze klachten zijn onder meer het resultaat van overbelasting van de gewrichten, spieren en banden van de wervelkolom. Rugklachten kunnen ervaren worden als pijn of stijfheid, dit hangt af van het type rugklachten en hoe lang je de klacht hebt.

Velen hebben ervaren dat de rug of nek ‘s ochtends bij het opstaan stijf en pijnlijk kan zijn. Een stijve rug na het opstaan, na zitten of na het sporten, is een vervelende klacht. Stijfheid van de rug is een veel voorkomend symptoom dat plotseling kan beginnen of zich langzaam kan ontwikkelen.

Al vanaf ons dertigste gaat de conditie van de rug langzaam achteruit. De botdelen van de rug worden brozer, de tussenwervelschijven, die als schokdempers tussen de wervels dienen, worden minder soepel en de rugspieren verslappen. Dit alles kan zorgen voor pijn in de onderrug.

Ernstige stijve rugklachten kan je dagelijkse activiteiten verstoren, zoals bewegingen die nodig zijn voor het werk. Een stijve rug komt vaak voor bij ouderen, maar sommige aandoeningen die verband houden met rugstijfheid kunnen zich op jongere leeftijd voordoen. Maar dit hoeven we niet zomaar te accepteren. Je kunt namelijk op elke leeftijd nog oefeningen doen die de klachten van de rug verminderen. Daarom is het belangrijk om je rug soepel en sterk te houden.

Om de spiraal van rugpijn te doorbreken, is het dus belangrijk om zo snel mogelijk weer actief te worden. Rust roest en bewegen helpt de pijn te verminderen. Stress zorgt vaak voor spanning in het lichaam en kan zich uiten in hoge of lage rugpijn. Dat zorgt voor een slechte doorbloeding van de spieren en voor blokkades in de ruggenwervels. Bij een stijve rug ervaren de patiënten een massage met circulaire druk, de zogenaamde frictiemassage, als bijzonder aangenaam. Is warmte goed voor je rug? Vaak ontstaat het door stijve spieren. Om deze te helpen ontspannen, is warmte een beproefd medicijn. Warmte stimuleert de doorbloeding, waardoor je spieren en gewrichten herstellen van de spanning.

Wat kan ik doen tegen rugpijn? Wat doen je heupen? Is sporten slecht bij lage rugpijn? Hoe rugpijn met skeeleren voorkomen? Hoe weet ik of ik door mijn rug ben gegaan? Kan een chiropractor helpen bij reumatoïde, artritis of artrose? Waarom is de core zo belangrijk? Wat is core-stability? Wat betekent je rug recht houden? Wat is DISH, ofwel de ziekte van Forestier?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar