Wat doen je heupen?

Wat doen je heupen?

6 mei 2024 0

Het heupgewricht vormt de verbinding tussen het bekken en het bovenbeen en bestaat uit de kop van het dijbeen en de heupkom (‘acetabulum’), welke onderdeel is van het bekken. Het heupgewricht vormt op deze manier een kogelgewricht en maakt het bovenbeen zodoende goed bewegelijk in alle richtingen.

Heupklachten zijn vaak pijnklachten die zich in en rondom de heup bevinden. Ze komen op iedere leeftijd voor en ontstaan vaak door (overmatig) sporten, overbelasting of artrose. Soms ligt de oorzaak echter in onderbelasting, met als gevolg onvoldoende spierkracht en stabiliteit rondom de heup.

Wat kun je zelf doen bij heupklachten? Om de heupen optimaal te trainen, is het belangrijk om een gevarieerd trainingsprogramma te volgen dat zich richt op zowel de grote spieren zoals de bilspieren en de heupbuigers, als de kleinere stabiliserende spieren. Doorbloeding verbeteren, rekken en strekken. Bewegen is belangrijk voor de doorbloeding, coördinatie en mobiliteit. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn goede sporten. Een erg belangrijke spier bij heupklachten is de m. iliopsoas. Deze spier gaat vanaf de voorzijde van de wervelkolom door het bekken naar de heup en buigt de heup bij het aanspannen. Door het vele zitten heeft deze spier de neiging om te verkorten waardoor de heupmobiliteit wordt beperkt.

Waarom is langdurig zitten ongezond en onproductief? Hoeveel tijd zitten we? Nadelen van veel zitten? Wat is een SI gewricht? Waarom kraken, ploppen en knakken mijn gewrichten? Hoe kan ik mijn spieren ontspannen? Wat is Fibromyalgie? Last van een stijve rug? Hoe krijg ik mijn rug weer soepel? Wat is het beste middel tegen reuma? Wat is SAQ?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar