Wat betekent RAPIT?

Wat betekent RAPIT?

10 mei 2024 0

Eén van de meest voorkomende vormen van reuma is Reumatoïde Artritis (RA). RA is een chronische, systemische ontstekingsziekte van onbekende oorzaak, die voornamelijk gelokaliseerd is in de gewrichten van de armen en de benen.

Bij RA of reuma kun je veel klachten krijgen. Gewrichten doen pijn, zijn stijf, voelen dik en warm aan. Je hebt weinig energie. Regelmatige lichaamsbeweging is goed voor de gezondheid, vermindert de reumaontsteking zelfs wat en verbetert ook de conditie.

Jarenlang is gedacht dat lichamelijke activiteit voor mensen met RA niet goed zou zijn, omdat hierdoor schade aan de gewrichten zou kunnen ontstaan.

Door middel van verschillende wetenschappelijke onderzoeken is echter aangetoond dat lichamelijke activiteit ook voor mensen met RA gezond is. Dit geldt ook voor intensieve vormen van lichaamsbeweging. Gunstige effecten van intensieve vormen van lichamelijke activiteit zijn onder andere:

  • Meer spierkracht
  • Meer uithoudingsvermogen
  • Minder botontkalking
  • Gemakkelijker kunnen uitvoeren van dagelijkse activiteiten

Bewegen met ontsteking kan ook op een veilige manier. Dit alles zonder toename van het aantal ontstoken gewrichten of schade aan de gewrichten. Alleen als gewrichten ernstig ontstoken zijn, blijkt er bij veel belasting iets meer kans op schade. Alle vormen van bewegen zijn goed, zolang er maar niet een te zware belasting van de gewrichten plaatsvindt.

RAPIT staat voor Reumatoïde Artritis Patiënten In Training. Een behandelprogramma waarin is gebleken dat intensieve oefenvormen een positief effect hebben op de reumatische aandoeningen. Het belangrijkste doel is het functioneren in het dagelijks leven positief te beïnvloeden om de kwaliteit van het dagelijks leven te verbeteren. De effectiviteit en veiligheid van dit programma zijn aangetoond in een wetenschappelijk onderzoek dat is uitgevoerd op de afdeling Reumatologie van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Wat is het beste middel tegen reuma? Helpt infraroodwarmte bij reuma? Bestaat er een dieet tegen reuma? Is het goed om te sporten als je reuma hebt? Wat is een natuurlijke ontstekingsremmer? Is bewegen goed voor artrose? Kun je sporten met Jicht? Waarom kraken, ploppen en knakken mijn gewrichten? Waarom zou ik mijn levensstijl omgooien? Waar is glucosamine goed voor? Wat is Fibromyalgie?Wat brengt gezond eten niet? Wat is DISH, ofwel de ziekte van Forestier?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar