Waarom kraken, ploppen en knakken mijn gewrichten?

Waarom kraken, ploppen en knakken mijn gewrichten?

22 september 2021 0

Iedereen met knakkende gewrichten kent het wel: sta je op na een tijdje stil te hebben gezeten? KNAK. Of tijdens het draaien van je hoofd of een bepaalde beweging tijdens het sporten? KRAK. Of het enkelgewricht knakt, zodra je gaan staan of lopen. PLOP. Heb jij regelmatig knakkende, ploppende en krakende gewrichten? Moet je je zorgen maken als je gewrichten zo nu en dan kraken en knakken? Knakkende, ploppende en krakende gewrichten komen veel voor. Vooral de vingers en knieën kunnen knakken, ploppen en kraken, maar ook de polsen, rug, nek, heupen en andere gewrichten.

Hoewel het geluid voor velen akelig is, kunnen knakkende, ploppende en krakende gewrichten over het algemeen geen kwaad. Het is vrij normaal dat gezonde gewrichten allerlei geluiden maken. Niets om je zorgen over te maken dus. Bij sommigen knakken, ploppen en kraken de knieën en andere gewrichten heel gemakkelijk. Bij de één klinkt het harder dan bij de ander, maar niemand vindt het een fijn geluid.

Hoewel het niet erg is dat je gewrichten zo nu en dan knakken, ploppen en kraken, zijn er toch situaties waarin je moet opletten. Gaat het knakken, ploppen en kraken echter gepaard met pijn, zwelling en stijfheid, dan kan het knakken, ploppen en kraken kan ook andere, soms ernstige, oorzaken hebben. Het kan een aanwijzing zijn dat er sprake is van gewrichtsslijtage. Dit wordt Artrose genoemd. Het geluid ontstaat doordat het kraakbeen en bot van structuur veranderen. Voorbeelden zijn slijtage, pezen of spieren die over een botuitsteeksel schuren of beschadigde pezen of spieren door reuma.

Je kunt trouwens ook artrose hebben zonder geluid in de gewrichten. Dan kan een lopersknie (Patellofemorale pijnsyndroom) zijn, een vervelende overbelastingsblessure. Heb je écht last van je knakken, ploppen en kraken gewrichten? Of maken ze echt een knakkend, ploppend en krakend geluid dat gepaard gaat met pijn, zwelling en stijfheid? Maak dan altijd een afspraak bij je huisarts om te controleren of er misschien sprake is van Artrose of een andere aandoening zoals Artritis (gewrichtspijn). Vraag eens in je eigen omgeving maar eens wie er allemaal krakende, krakende of ploppende gewrichten hebben en je zult verrast zijn.

Wat is het beste middel tegen reuma? Wat wordt bedoeld met anatomie? Is het goed om te sporten als je reuma hebt? Is bewegen goed voor artrose? Waarom kraken, ploppen en knakken mijn gewrichten? Kun je sporten met Jicht? Wat doen je heupen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar