Wat is Fibromyalgie?

Wat is Fibromyalgie?

17 december 2023 0

Fibromyalgie valt onder de reumatische aandoeningen en is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. Dit zijn de zachte delen van het lichaam.

Vaak gaat deze pijn samen met algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met (soms extreme) vermoeidheid, krachtverlies, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, stemmingswisselingen, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen, darmklachten, pijn op de borst, buikklachten en obstipatie, overgangsklachten, hyperventilatie, duizeligheid, tintelingen en prikkelingen in handen en voeten, problemen met scherp zien, depressiviteit, geheugen- en concentratiestoornissen en het vasthouden van vocht.

Er is naast de pijn in het hele lichaam vooral een verhoogde spanning van de nek-, schouder- en rugspieren. Je klachten wisselen vaak. Dit betekent dat je de ene dag meer klachten hebt dan de andere dag.

De symptomen lijken op die van artritis, maar fibromyalgie heeft invloed op het zachte weefsel, niet op de gewrichten. Ze noemen het ook wel ‘weke delen-reuma’. Bij fibromyalgie zijn geen afwijkingen in je spieren of je bindweefsel te vinden. Ook verder in je lichaam is niks te vinden dat de aandoening kan verklaren. De oorzaak voor fibromyalgie is volgens gangbare medische normen nog niet bekend. Er bestaat geen gouden standaard om de diagnose Fibromyalgie te bevestigen. Fibromyalgie is daardoor moeilijk vast te stellen. De aandoening is niet te genezen en komt vooral bij vrouwen voor. Wel kunnen je klachten verminderen met pijnstillers, en door beweging en rust af te wisselen.

Wel is het van belang dat er gezond en uitgebalanceerd wordt gegeten. Hieronder volgen een aantal tips:

  • Eet regelmatig (eet voeding rijk aan magnesium), 3 maaltijden per dag met eventueel een klein gezond tussendoortje, zoals groenten, fruit of noten.
  • Start de dag met een goed ontbijt.
  • Vermijd zo veel mogelijk de geraffineerde suikers, maar kies voor vezelrijke en volkoren producten, groenten, fruit en peulvruchten.
  • Probeer niet te veel dierlijke vetten te gebruiken, zoals vette vleessoorten. Onverzadigde vetten uit olie, noten, pitten, zaden, vette vis en avocado zijn wel goed.
  • Gebruik voldoende eiwitten. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen die het lichaam in goede conditie kunnen houden. Denk hierbij eiwitten aan vis, kip, kalkoen, zuivel, noten, vleesvervangers en peulvruchten. Gebruik niet te veel eiwitten uit rood vlees en worstsoorten.
  • Probeer zo puur mogelijk te eten en koken. Beperk daarnaast het gebruik van kant-en-klare producten.
  • Drink voldoende, met name veel water.
  • Vermijd toegevoegde suikers zoals koek, snoep, gebak, frisdrank, zoete toetjes en zoete belegsoorten en dergelijke.
  • Stop met roken

Fibromyalgie is een echte aandoening die de dagelijkse activiteiten kan verstoren. Het is een aandoening waarbij je last heeft van chronische pijn. Zowel Fibrositis als Fibromyositis zijn vroegere namen voor Fibromyalgie. Tegenwoordig wordt de term ‘chronisch pijnsyndroom’ vaak gebruikt voor Fibromyalgie. Bij reuma worden de gewrichten aangetast door ontstekingen in het lichaam. Bij weke delen reuma zit het probleem juist in de pezen, spieren, kapsels en banden om de gewrichten.

Welke voedingsmiddelen triggeren Fibromyalgie pijn? Andere voedingsmiddelen en ingrediënten die symptomen kunnen veroorzaken voor sommige mensen omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

  • Gluten.
  • Rood vlees.
  • Fruit en groenten zoals tomaten, witte aardappelen, groene paprika’s en gojibessen.
  • Zuivelproducten.
  • Eieren.
  • Cafeïne.

Wat kan worden verward met Fibromyalgie? Verschillende reumatische aandoeningen kunnen Fibromyalgie nabootsen. Deze omvatten sero-negatieve reumatische artritis, ankylosing spondylitis, ziekte van Lyme, polymyalgia reuma en lupus. Zij hebben symptomen van wijdverspreide pijn samen met gezamenlijke betrokkenheid. De symptomen en mogelijke oorzaken van Fibromyalgie en het Chronische Vermoeidheids Syndroom (ME/CVS) overlappen elkaar gedeeltelijk.

Verergert Fibromyalgie met de leeftijd? Fibromyalgie wordt over het algemeen niet beschouwd als een progressieve aandoening, maar in sommige gevallen wordt het wel erger met de tijd. Het is echter geen aandoening met een voorspelbaar verloop. Bij de meeste mensen gaan Fibromyalgie-symptomen door fakkels (wanneer de symptomen ernstig zijn) en remissies (wanneer de symptomen minimaal of afwezig zijn).

Leer de grenzen van je lichaam en je mogelijkheden kennen en leer daarmee leven. Werk aan je conditie, hervat langzaam de vrijetijdsbezigheden, gebruik warmte, massage, rekoefeningen, zorg voor goede nachtrust, probeer stressfactoren te vermijden en beperk het gebruik van pijnstillers.

Bij personen met Fibromyalgie echter blijft de pijn terwijl er geen beschadigingen of vergroeiingen zijn. Zorg dat je weet wat de ziekte inhoudt en wat dat voor je, in je situatie, betekent. Fibromyalgie tast de spieren of gewrichten niet aan. Het is dus geen destructieve ziekte. Gebruik de ziekte daarom niet als excuus om vervelende of onplezierige situaties te ontlopen. Leer Fibromyalgie te accepteren.

Wat is het beste middel tegen reuma? Bestaat er een dieet tegen reuma? Is acceptatie een ongoing proces? Is het goed om te sporten als je reuma hebt? Wat is DISH, ofwel de ziekte van Forestier? Wat betekent alles doet pijn? Helpt infraroodwarmte bij reuma? Kan een chiropractor helpen bij reumatoïde, artritis of artrose? Waar is glucosamine goed voor? Last van een stijve rug? Hoe krijg ik mijn rug weer soepel? Wat is een natuurlijke ontstekingsremmer? Is bewegen goed voor artrose? Kun je sporten met Jicht? Waarom kraken, ploppen en knakken mijn gewrichten? Waar is magnesium goed voor? Hoe hou je je gewrichten in topvorm?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar