Wat is DISH, ofwel de ziekte van Forestier?

Wat is DISH, ofwel de ziekte van Forestier?

5 september 2023 0

De ziekte van Forestier wordt ook wel DISH genoemd. DISH is een afkorting van de Engelse naam: Diffuse Idiopathic Skeletal Hyperostosis. De ziekte is vernoemd naar de Franse internist Jacques Forestier (1890-1978) die samen met de Spaanse reumatoloog Jaume Rotés Querol (1921-2008) in 1950 voor het eerst deze aandoening beschreef. De naam DISH werd in 1975 voorgesteld door Donald Resnick.

Het is een aandoening waarbij overmatige verbening plaatsvindt op allerlei plekken in het lichaam waar pezen en ligamenten aanhechten aan het bot. In de literatuur worden allerlei benamingen gebruikt, zoals: hyperostose, hyperostosis ankylosans vertebralis senilis , spondylitis deformans , spondylosis hyperostotica , ankylosing hyperostosis , spondylitis ossificans ligamentosa.

Soms ontstaat op die aanhechtingsplaats een lichte ontsteking. Soms groeit het extra bot ook op andere plaatsen zoals bijvoorbeeld op de plek waar de pezen zich hechten aan de ellebogen, knieën, schouders of hielen. Dit gebeurt op plaatsen waar pezen of banden aan het bot hechten. Gevolg is dat er pijn en stijfheid in de gewrichten ontstaat en bewegingsbeperkingen van de rug.

Personen boven de 50 jaar hebben de meeste kans op de ziekte van Forestier. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Jongere mensen krijgen het bijna nooit. De ziekte zou vooral ‘s ochtends en bij kou klachten zoals stijfheid van de borst- en lendenwervelkolom, rugpijn, verminderde mobiliteit, kwetsbaarheid en toenemende pijn bij bewegen veroorzaken, Jammer genoeg komt de aandoening redelijk vaak voor, dikwijls bij mensen die enig overgewicht hebben of een vorm van diabetes.

De ziekte van Forestier gaat niet meer weg eens je ze hebt. Behandelaars moeten bij DISH (ziekte van Forestier) bedacht zijn op ademhalingsproblemen. Zo is de patiënt nogal eens hees of schor en heeft hij een piepend geluid tijdens inademing, meestal hoorbaar tijdens het slapen (stridor). Ook apneu treedt op. De oorzaak hiervan ligt in het cervicaal gevormd bot, dat problemen kan veroorzaken van slokdarm en luchtpijp. De symptomen van de ziekte van Forestier lijken erg op die van bijvoorbeeld de ziekte van Bechterew of artrose. Met de röntgenfoto’s kan aangetoond worden dat er inderdaad botaangroei en verkalking is. Vervolgens zal de arts waarschijnlijk een bloedonderzoek voorstellen om zeker te zijn dat het niet om een andere vorm van reuma gaat.

Er bestaan geen specifieke medicijnen om de ziekte te behandelen. Wel kunnen ontstekingsremmers in combinatie met pijnstillers gegeven worden om acute klachten weg te nemen. Ook een corticosteroïden injectie behoort tot de mogelijkheden. In de ernstigste gevallen, als er een spier of pees gekneld raakt door de aangroei van het bot kan een operatie noodzakelijk zijn.
Verder zal aan patiënten met de ziekte van Forestier net zoals bij andere mensen met reuma vaak aangeraden worden om fysiotherapie te volgen om zo de spieren en gewrichten beweeglijk te houden.

Last van een stijve rug? Hoe krijg ik mijn rug weer soepel? Wat kan ik doen tegen rugpijn? Is sporten slecht bij lage rugpijn? Hoe rugpijn met skeeleren voorkomen? Hoe weet ik of ik door mijn rug ben gegaan? Kan een chiropractor helpen bij reumatoïde, artritis of artrose? Waarom is de core zo belangrijk? Wat is core-stability? Wat betekent je rug recht houden? Waar is glucosamine goed voor? Wat is Fibromyalgie? Wat betekent RAPIT?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar