Wat is een SI gewricht?
Het sacro-iliacale gewricht, afgekort het SI-gewricht, is het gewricht tussen het heiligbeen en het bekken. Als dit gewricht pijn veroorzaakt, wordt dit geuit in lage rugpijn die doorstraalt naar de billen en mogelijk de liezen en bovenbenen. Waarom het gewricht deze pijn veroorzaakt, is niet duidelijk. Ook is de oorzaak voor de pijn vaak niet duidelijk als de klachten plotseling zijn ontstaan. Een val op de billen kan wel zorgen voor deze gewrichtspijn, bijvoorbeeld na een ongeluk, of slijtage (artrose).
De SI-gewrichten hebben als taak om het gewicht van het bovenlichaam over te brengen op heupen en benen, de onderste ledematen. Deze gewrichten worden dus doorlopend zwaar belast.
SI-gewrichtspijn wordt ook veroorzaakt door slijtage (artrose), verslapping van de symfyse tijdens de zwangerschap, bekkeninstabiliteit of de ziekte van Bechterew. De spieren en pezen van het SI-gewricht kunnen bij overbelasting en een langdurige verkeerde houding of belasting ook pijn in het SI-gewricht uitlokken. Verdere oorzaken voor pijn in het SI-gewricht kunnen infecties, rughernia’s, botfracturen, heupaandoeningen en ook stress zijn.
Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van de pijnklachten aan het SI-gewricht. Deze bijdragende factoren kunnen zijn:
- Spierdisbalans
- Beenlengteverschil
- Bbnormaal looppatroon
- Spierzwakte
- Slechte houding
- Passieve levensstijl
- Slechte til-technieken (Ontdek hier de beste tiltechniek voor de rug)
- Overgewicht en een levensstijl waarbij men veel tilt, zit of vooroverbuigt
Ook hebben zwangere vrouwen een grotere kans op SI-dysfunctie vanwege bekkeninstabiliteit. Vanaf de 3e maand kunnen onder invloed van hormonale veranderingen, gewrichtsklachten ontstaan.
De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een MRI, een RX scan of eem CT scan kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen, maar wordt zelfden gebruikt. Soms is er geen duidelijke, specifieke oorzaak te vinden.
Tijdens de fysiotherapeutische sessie kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden.
- Stretchen
- Dry Needling therapie
- Gewricht mobilisaties
- Manuele therapie
- Triggerpointtherapie
- Oefentherapie (flexibiliteit, kracht, houding en core-stabiliteit)
- Aanpassen van activiteiten
- Hydrotherapie
- Biomechanische correctie
- Medical taping
- Easytaping
Een blokkering van het SI-gewricht kan met fysiotherapie of manuele therapie verholpen worden. De fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt. Mobiliserende oefeningen kunnen er voor zorgen dat de blokkade wegblijft. Hierin is de samenwerking tussen de fysiotherapeut en de patiënt erg belangrijk. De klachten die tijdens activiteiten optreden dienen niet genegeerd te worden. De patiënt dient voldoende relatieve rust te nemen, zodat er niet meer schade optreedt en het herstelproces niet belemmerd wordt. Samen met de fysiotherapeut zal een opbouwend behandeltraject worden opgesteld.
Last van een stijve rug? Hoe krijg ik mijn rug weer soepel? Wat doen je heupen? Wat betekent je rug recht houden? Hoe weet ik of ik door mijn rug ben gegaan? Is sporten slecht bij lage rugpijn? Wat kan ik doen tegen rugpijn? Hoe rugpijn met skeeleren voorkomen? Wat is DISH, ofwel de ziekte van Forestier? Kan een chiropractor helpen bij reumatoïde, artritis of artrose? Waar is glucosamine goed voor?‘Wat is uitstralende pijn?