Als je denkt dat je niet verder meer kunt, kan je dan ook echt niet meer verder?
Even voor de goede orde, het gaat hier niet om het ontnemen van je eigen leven, of een het hebben van een depressie, of het hebben van ALS, of dat je in een rouwverwerkingsperiode zit na het overlijden van een dierbare of het hebben van burn-out-klachten of soortgelijk. Het gaat hier puur om het gevoel dat je niet meer verder kunt in de (sportieve) activiteit die je beoefend. Iets wat best vaak geroepen wordt.
Je bent aan het knallen, je gaat helemaal los, je gaat helemaal maximaal voor je prestatie die je wilt behalen en je bereikt een punt dat je helemaal kapot bent en niet meer verder kunt. Waar sta je op dat moment? Is het dan echt zo dat je op dat moment helemaal op bent en op geen enkele manier meer verder kunt?
Dit zijn de variaties die dan geroepen worden:
- “Ik ben helemaal kapot”;
- “Ik ben helemaal op”;
- “Ik ben helemaal gebroken”;
- “Ik ben totaal stuk”;
- “Ik heb er de kracht niet meer voor”;
- “Ik ben helemaal afgepeigerd”;
- “Ik ben volledig uitgeput”;
- “Ik zit er helemaal doorheen”;
- “Ik ben er klaar mee, het is goed geweest”;
- “Ik ben helemaal naar de klote”;
- “Het vat is leeg”;
Deze uitspraken worden vaak te pas en te onpas door elkaar gebruikt in allerlei soort en maten van situaties. Zowel lichamelijk als mentaal. Het gevoel dat je denkt er de kracht niet meer voor hebt en denkt niet meer verder te kunnen. Het moment dat wij bedoelen is dat ene moment dat je staat te hijgen als een molenpaard, je hijgend voorover gebogen staat met je tong op de grond. Hoe ga je er mee om? Ben je op dat moment inderdaad echt volledig uitgeput?
Het euforische gevoel door de endorfine ervaar je niet meer op het moment dat je alles hebt gegeven. Maar kan het menselijk lichaam oneindig meer blijven presteren? Of zijn er fysieke grenzen aan je sportprestaties?
De grenzen van fysieke inspanning liggen voor iedereen anders. Een ongetrainde persoon van middelbare leeftijd zal deze eerder bereiken dan een sportieve hardlopende twintiger. Iedere persoon heeft uiteindelijk een eigen limiet. Maar voor een grote groep sporters geldt dat zolang je blijft investeren, er verbetering blijft optreden.
Naast verzuring zorgt ook een tekort aan voedingstoffen voor uitputting. Daarom gebruiken de meeste duursporters tijdens de wedstrijd allerlei soorten en maten van energiedranken, of repen of gels. Toch is het de vraag in hoeverre de energievoorraad echt een fysieke grens is. Naast de fysieke grens zijn er natuurlijk mentale grenzen aan het menselijk lijf. Toch iets waar niet altijd gemakkelijk over wordt gesproken.
Het zal geen verrassing voor je zijn dat sporten ook minstens een mentale kwestie is. Dat zie je ook terug in de topsport, dat doorgaans niet de meest talentvollen de top bereiken, maar vooral de mentaal sterksten die dat doen. Het je het ook went of keert, je hersenen hebben groots effect op de grenzen van je kunnen en het brein stuurt de uitputting van het lichaam aan. Maar kijk ook eens naar frustratie(s), die dan je volledige mentale en fystieke handrem is op elke vooruitgang die je probeert te boeken, van grote invloed is op het geheel.
Reden waarom je vaak ziet dat men in de laatste ronde vaak het beste preseteert, omdat je interne coach je aanstuurt om nog een keer alles te geven, omdat je het einde in zicht hebt. Want als je denkt dat je niet dieper kunt gaan, is er altijd toch nog een beetje energie over in dat lege vat. Als die uitzichtloosheid verdwijnt, dan heb je er dus wel kracht voor, terwijl je riep dat je er doorheen was. Hoeveel procent je daadwerkelijk nog over hebt, op dat moment dat je er helemaal klaar mee bent, is voor een ieder anders. Maar dat er nog wat in het vat zit, moge duidelijk zijn.
Dit is een beetje how the cookie crumbles. Waar de ene sporter zijn of haar limiet heeft bereikt, dan komt er uiteindelijk altijd weer een nieuwe die nog net wat meer kan. Dat zal altijd zo blijven. Denk maar aan het simpele feit dat sportrecords met de tijd altijd verbroken blijven worden en zullen blijven worden.
Tip: Luister daarom goed naar je lichaam en geef het de kans om wat beter te herstellen voordat je er weer opnieuw het uiterste van wil vragen. Op die manier zorg je beter voor je lichaam en houd je het sporten voor jezelf leuker. Vergeet ook niet je mindset regelmatig te trainen, die minstens zo belangrijk is als het lichamelijke. Ga niet altijd en maar weer elke workout maximaal. Als je merkt dat je dit moeilijk vindt, dan is het verstandig om hierover te praten met bijvoorbeeld een sportarts.
Waarom is hulp vragen zo moeilijk? Hoe nuttig is maximaal trainen? Wie of wat is de man met de hamer? Wat is trainen van uitzichtloosheid? Waarom moet je niet hijgend voorover gebogen gaan staan? Wat betekent een mentaal breekpunt? Wat is de betekenis van inborst? Heb je invloed op je eigen mindset? Is doen wat bij mijn leeftijd past, goed advies? Waarom ben ik niet meer gemotiveerd? Wat houdt doorzettingsvermogen in? Wat is zelfgedreven motivatie? Wat is Positive Mental Attitude? Wat is adrenaline en wat doet het? Kun je intrinsieke motivatie trainen? Verschil tussen extrinsieke motivatie en intrinsieke motivatie? Wat is aanzetten? Wat is voorwaartse actie? Wat betekent macht der gewoonte? Is gedrag ook af te leren? Wat is een energielek? Wat is de betekenis van helemaal losgaan? Mijn benen trillen na het sporten, waarom is dat? Pijnlijke en overbelaste knieën. En nu? Is het normaal dat je duizelig wordt tijdens het sporten? Moe, lusteloos en futloos? En nu? Wat is vitaliteit of vitaal zijn? Wat is trainen op karakter? Wat betekent alles geven? Wat betekent jezelf tegenkomen? Wat is de beste ademhalingstechniek? Moet je door je neus of mond ademen? Wat is borst ademen? Is ademhalingstechniek belangrijk in vechtsport? Wat is buik ademen? Wat is overtraining? Is mijn mindset bepalend voor mijn sportprestaties? Waarom krijg ik een tomaatrood gezicht tijdens hoge inspanning? Wat is een schijnexecutie? Waarom schamen we ons om te huilen?